Solceller ökar kraftigt i Sverige

Antalet installerade solcellsanläggningar i Sverige ökar kraftigt. Vid årskiftet höjdes bidraget för solceller, vilket gjort att intresse ökat. En annan detalj är att kravet på bygglov för att skaffa solceller togs bort den 1:e augusti.

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Det finns drygt 15 000 solcellsanläggningar i landet. Samtidigt ökar intresset och antalet installationer, enligt Energimyndigheten ökade antalet anläggningar med 52 procent mellan 2016 och 2017. 40 procent av installerad effekt finns i Västra Götalands län, Stockholms län eller Skåne län. I Västerbottens län och Värmlands län har antalet anläggningar fördubblats.

– Vi ser att anläggningar med en installerad effekt över 20 kW växer snabbare både i antal och installerad effekt än de små anläggningarna, säger Jeffrey Berard, statistiker på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Tekniker utvecklas snabbt

Vid årsskiftet 2017/2018 höjde regeringen bidraget från 20 till 30 procent av kostnaderna för en installation av en privatperson. Ett solcellssystem omvandlar drygt 15 procent av solljuset det fångar upp till el, även om det påverkas av yttre omständigheter som placering av solcellerna. Själva produktioner räcker alltså inte till för att driva all el i en villa i Sverige. Därför behövs ett kompletterande elavtal.

Det finns tekniker för att lagra solelen i batterier som installeras i hemmet. Då går det att exempelvis lagra solelen för att nyttja vid behov, exempelvis under natten. Batteritekniken för lagring av solel utvecklas i snabb hastighet, vilket innebär att priserna sänks i takt med utvecklingen.

Vad kostar en solcellsanläggning?

  • Att installera en solcellsanläggningar kostar cirka 60 000 till 100 000 kronor på en villa.
  • Det tar i snitt 12 till 17 år att få igen pengarna.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.