Udda boenden – Ekohus på styltor

Husen står på styltor – genom att undvika sprängning och gjutning ska bygget göra så liten inverkan på naturen som möjligt. Foto: Anna Lefvert, Emils backe

Har du någon gång fantiserat om att få bo i en trädkoja? Att få leva ett fritt och miljövänligt liv i ett med naturen. Den drömmen kan inom kort bli verklighet – projektet som kallas Emils Backe är nya miljöanpassade stylthus i närheten av Trosa.

I en skogsbacke med milsvid utsikt över åkrar, ängar och Trosas havsinlopp erbjuds snart en möjlighet att bokstavligen bo bland trädtopparna. Bland mossbevuxna stenhällar och ljung uppförs just nu ett antal moderna hus på styltor. Boendet är planerat med stor hänsyn till miljön – genom både materialval, energiförbrukning och placering i naturen. Husen står på styltor – genom att undvika sprängning och gjutning är tanken att bygget ska göra så liten inverkan på den befintliga naturen som möjligt.

Stort intresse för ekobyggen

Initiativtagare till projektet – som kallas Emils Backe – är Erik Hedenstedt, exploatör och även ägare till Ekologiska Byggvaruhuset. Idén uppstod 2005 när han köpte marken utanför Trosa.

– Jag hade en vision om energisnåla hus byggda av miljövänliga byggmaterial och med en spännande arkitektur. Jag ville bygga något som jag känner att jag kan stå för, helt enkelt. Jag har ett stort intresse för ekobyggen och kommunen har varit enormt positiva till hela projektet, säger Erik Hedenstedt.

Husen har en hel mängd unika egenskaper som gör dem miljövänliga och energisnåla i drift. Bland annat är de byggda med limträ i stommen, har en tät kärnmodul och tjock isolering som håller energiförbrukningen på ett minimum. Uppvärmning sker via ett eget sol- och biovärmenät. Dessutom är husens system planerade efter värme och kyla och är konstruerade med en särskild norr- och södersida. De är därför noggrant vinklade i rätt väderstreck på marken.

”Vi har föreställt oss framtidens barnfamilj i husen – för man kommer troligen inte ha råd att bygga eller bo i så stora hus i framtiden”. Foto: Anna Lefvert, Emils backe

Framtidens boende

Inspiration fick Erik Hedenstedt från flera håll, bland annat från en utställning på Arkitekturmuseum 2010 om den svenska arkitekten Greta Magnusson Grossman som under 1940- och 50-talen lät bygga nydanande och uppmärksammade stilt houses i Kalifornien.

Sedan snart fem år har Håkan Widjedal och Natasha Racki – två prisbelönade arkitekter – varit med och utvecklat projektet. Deras gemensamma tankegångar är att husen ska vara ett framtidens boende, ett bekvämt boende som också är anpassat för barn, för handikappade och människor i alla åldrar som vill leva nära naturen.

– Vi har föreställt oss framtidens barnfamilj i husen – för man kommer troligen inte ha råd att bygga eller bo i så stora hus i framtiden. Vår första kund blev också just en barnfamilj. Men vi har också ett stort intresse från personer över 55. Och ja, tanken är att jag själv troligen kommer att bo i ett av stylthusen så småningom, berättar Erik.

Projektet omfattar inte bara hus utan en hel livsstil som rymmer närhet till natur och djur. Nedanför Emils Backe ligger en gammal åker som ligger i träda. Här ser Erik Hedenstedt framför sig att det kan bli odlingslotter, men kanske också en fårhage och ett hönshus. Och en äppellund där barnen kan leka och där man kan koppla bort omvärlden.

Illustration: Arkitektstudio Widjedal Racki

Se fler udda boenden? Kolla in paret som bygger ett jordskepp eller kvarnen på Gotland!

Text: Hemnet-redaktionen