Gör sovandet till en upplevelse på semestern

Sov 155 meter under jorden, ha semester bland trädtopparna eller bo i en igloo under stjärnhimlen. Hemnet-redaktionen tipsar om fyra annorlunda semesterboenden.

Somna med stjärnhimlen ovanför huvudet. Foto: Kakslauttanen

Bo i en igloo

På hotell Kakslauttanen i byn Saariselkä, mitt i vildmarken i norra Finland, kan man bo otroligt lyxigt i dessa glasigloos. Igloon håller skön rumstemperatur och har ordentliga sängar och toalett. Finns i form av dubbelrum eller för fyra personer. Somna med stjärnhimlen ovanför huvudet – 25 mil norr om polcirkeln.

Läs mer: Hotell Kakslauttanen

Cockpiten har gjorts om till lyxsvit – och delar av den gamla inredningen finns kvar. Foto: Jumbo Stay

Sov sött i cockpit

Precis bredvid Arlanda flygplats i Stockholm står en gammal 747-200 jumbo jet uppställd som förvandlats till ett annorlunda boende: Jumbo Stay. De har 29 rum; trebäddsrum, dubbelrum och enkelrum. Kronan i juvelen är deras lyxsvit – cockpiten. Vill du inte sova kan du spankulera runt på vingarna eller äta något i cafeterian.

Läs mer: Jumbo Stay

 Inget för dig med klaustrofobi Foto: Sala Silvergruva

Vila i bergets famn

I Sala silvergruva kan du bo i kanske världens djupaste hotellrum. I gruvan Ulrica Eleonora, 155 meter under jord ligger den maffiga Gruvsviten. Här får du det lugnt och skönt utan mobiltäckning. Men sviten är inget för den med klaustrofobi, du kan bara ta dig upp och ner i sviten med hjälp av guider. Övernattningen inkluderar guidad tur i gruvan.

Läs mer: Sala Silvergruva

Bo i en stuga högt uppe bland träden – eller varför inte i ett fågelbo. Foto: Peter Lundstrom, WDO – Treehotel

Vagga i trädtopparna

I byn Harads vid Luleälven ligger Treehotel. Här bor man högt uppe i träden nära naturen, i superdesignade trädkojor med utsikt över dalgång, skogar och brakande älv. Kojorna är i olika storlek och form, men har gemensamt den storslagna utsikten och hög komfort – i samklang med ett ekologiskt tänk som genomsyrar hela konceptet: minsta möjliga miljöpåverkan från byggande till vistelse!

Läs mer: Treehotel

Fler tips på udda semesterboenden:

Text: Hemnet-redaktionen