Välkommen till Villa Frankenburg – det rosa palatset

Villa Frankenburg räddades en gång från förfall när Ralph Lundsten köpte det gamla huset 1970. Idag är villan ett unikt och rosa sagoslott med en lika inspirerande insida. Just nu är ”Pink Palace” dessutom till salu på Hemnet.

Ralph Lundsten är en av Sveriges mest kända tonsättare, dessutom både filmskapare och konstnär. Ralph köpte huset, ett riktigt renoveringsobjekt, som ligger avskilt med ustikt över Skurusundet redan 1970 och har sedan dess förvandlat bostaden till ett rosa sagoslott. Huset rymmer även Andromeda bild- och musikstudio, en originell och berömd tonsättarverkstad.

Söker du också ett extravagant och pampigt boende? Se unika boenden till salu här.

Andromedastudion 2004

När du köpte huset, 1970, var det i stort behov av renovering. Du beskriver själv att huset var utdömt av både lekmän och experter. Vad var det med huset som ändå fick dig att våga chansa?

– Jag var ung och fattig och ville efter en hemlös barndom skaffa mig mitt drömslott! Huset var i uselt skick och jag minns att Yngve Gamlin skakade betänksamt på huvudet och Lars Widding skrev i Expressen 1970 att jag blivit pålurad det sämsta och vingligaste huset i Stockholmstrakten (båda herrarna ändrade sig dock efter ett år…), berättar Ralph.

De senaste veckorna har det rasat en debatt kring ett gult hus i Skänninge som inte målats helt traditionsenligt. Vad fick du själv för reaktioner när du målade huset rosa?

– Det var förvisso folkvandring hit, för att bese Sveriges första chockrosa hus. Huset kom sedan på förstasidan i en Alcro-broschyr, och färgvalet lockade så många att det enligt Alcro tillkommit 20.000 nya rosa hus redan första året. Minns speciellt den dag då stadsarkitekten kom på besök. Han tyckte mycket om huset och när jag frågade vad han svarat om jag begärt tillstånd, svarade han: ”jag är glad att du inte frågade, för då hade jag nog svarat nej” sade han och log.

Vad har varit det bästa med att bo i Villa Frankenburg?

– Det förenande evighetsperspektivet skänker utsikten över vida vattenytor, gröna landskap och blånande himmel. Hemkänslan får man i ett hus som detta och frihetskänslan likaså genom en öppen horisont, som påminner om att man är en tillfälligt besökare i ett jordiskt Shangri-La på en i rymden svävande planet!

Samlådan är ett av Ralphs favoritrum bland alla underbara rum i villan.

Har du ett favoritrum i huset och vilket är det?

Alla rum är underbara på olika sätt, men kanske väljer jag sitthörnan eller Samlådan (bilden ovan, red .anm) jag kallar den. En perfekt plats för älskande par, lekande barn, TV-tittande och umgänge med vänner! Mitt råd är, släng sittsoffor och skapa ett personligt hem. Huvudsaken man är frisk och kry och inte har en IKEA-katalog (gäller alla möbelkataloger som ger förslag på hur ett hem skall se ut!)

Läs Ralphs egna beskrivning av Villa Frankenburg.

Mer om Ralph Lundsten, skrivet av Lars Tilling, dirigent, tonsättare och TV-producent:

”Ralph Lundsten är Sveriges internationellt mest kända tonsättare och en av förgrundsfigurerna för synt- och elektronisk musik – en nutida klassiker som förenar den seriösa musiktraditionen med vår tids ljudvärld. Han är också filmare, konstnär och författare och bor i ett rosa sagoslott vid Skurusundet, där även Andromedastudion finns.

Mest känd är Ralph Lundsten för sin personliga musik, som resulterat i 620 opus, utgivet på 116 skivor (!), musik till 100 baletter, verk för Operan, Dramaten, Rikskonserter, Riksteatern, Radio & TV m.m. Otaliga priser för film, konst och musik, t.ex. Schwingungen Sonderpreis (elektronmusikens ”Oscarspris”) i Tyskland m.m. FN-symfonin och Ralph Lundstens hyllningstext till FN, framfördes och lästes upp vid 50-årsjubileet i San Francisco 1995 och det resulterade i att Ralph blev utsedd till och invald i London Diplomatic Academy som ”Composer & Cultural Ambassador” (för Luleå var han redan kulturambassadör)! Han är en kreativ, aktiv och kärleksfull livsdyrkare, en skapande ande i sin rosa villa och han har nog, som han själv formulerat det, ”fötterna på jorden men huvudet bland molnen”.

Lundsten är paradoxalt nog alltid kontroversiell, går sin egen väg och har alltid sagt vad han tyckt – samt skrivit musik som människor kan höra på! Han uppfattas av många makthavare och mindre framgångsrika kollegor som svårplacerad i det alltför uppspaltade musiklivet. Må han nu själv få ett ljust liv och det stöd och den erkänsla som svenskt musik- och kulturliv aldrig givit renässansmänniskan Ralph Lundsten!”

Text: Hemnet-redaktionen