Älskade designklassiker

Royaldesign.se har listat några av våra allra mest populära designklassiker, som stilmässigt håller år efter år. Visste du till exempel att Philippe Starck fick inspiration till sin juicepress från en bläckfisk?

Fladdermusfåtöljen

KS Chair fladdermusfåtöljen
KS fåtöljen – även kallad fladdermusfåtöljen från OX Denmarq. Designer: Dennis Marquart.

Den eleganta KS Chair – kanske mest känd som fladdermusfåtöljen – kommer från OX Denmarq och blev en mycket populär möbel under 1950-talet. Den ritades redan 1938 av trion Antonio Bonet, Juan Kurchan och Jorge Ferrari-Hardoy och är formgiven av Dennis Marquart. Stilmässigt platsar denna klassiska fåtölj i de allra flesta hem. Den bryter av i ett ljust skandinaviskt hem och i ett retrohem smälter den snyggt in. Stolen med sitt högkvalitativa läder och rostfritt stål är tillverkat för att hålla en livstid.

KS fåtöljen – även kallad fladdermusfåtöljen från OX Denmarq. Designer: Dennis Marquart.

No 14 & 30 stolarna

Tonstolar No 14 och No 30
No 14 & No 30 stolarna från Ton. Designer: Michael Thonet.

Michael Thonet är formgivaren bakom dessa populära stolar, No 14 & No 30 från Ton. De har funnits i över 150 år och är ett par riktiga designklassiker världen över. Stolarna är tillverkade i bok, i en sådan kallad böjträteknik, för att få dess mjuka och tidlösa form. Sitsen finns i flätad rotting eller i trä. Dessa stolar är populära för att de funkar så bra till alla stilar och sammanhang. De fungerar både i restaurangmiljö samt i hemmamiljö, där de kan placeras runt matbordet, vid skrivbordet eller som avlastningsstol i hallen.

No 14 & No 30 stolarna från Ton. Designer: Michael Thonet.

AJ-lampan

AJ lampa
AJ-lampan från Louis Poulsen. Designer: Arne Jacobsen.

Året var 1960 då AJ-lampan formgavs och AJ står för självaste formgivaren, Arne Jacobsen. Lampan var ett av många designobjekt som Arne Jacobsen tog fram i samarbete med lampföretaget Louis Poulsen för en beställning till Radisson SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Efter det blev den en designikon och AJ-lamporna är idag världskända. Dess vackra asymmetriska skärm och det tunna och nätta stativet gör den till en tidlös klassiker.

AJ-lampan från Louis Poulsen. Designer: Arne Jacobsen.

Ljuskrona 2097 – ”Sarfatti”

Flos Sarfatti ljuskrona
Ljuskrona 2097 – även kallas Sarfatti från Flos. Designer: Gino Sarfatti.

Ljuskronan 2097, kanske mer känd som ”Sarfatti” efter den italienske formgivaren Gino Sarfatti, formgavs 1958 och har sedan dess varit en klassiker i många hem. Med sitt maffiga och vackra uttryck passar den mycket bra i rum med högt i tak. Det sägs att det faktum att Gino Sarfatti döpte sina verk med nummer istället för namn berodde på hans bakgrund inom flygteknik.

Ljuskrona 2097 – även kallas Sarfatti från Flos. Designer: Gino Sarfatti.

Juicy Salif Citruspress

Juicy Salif juicepress
Juicy Salif Citruspress från Alessi. Designer: Philippe Starcks.

Bakgrunden till Philippe Starcks citruspress började en dag på en italiensk restaurang där han skulle äta en måltid som bestod av en bläckfisk. När han sedan skulle pressa citron över maten möttes han plötsligt av tanken om en bläckfisk liknande citruspress och på den vägen är det. 1990 designades Juicy Salif som har en enastående design. Ställ bara glaset under citruspressen och sedan pressar du den frukt som du önskar och sedan rinner den härliga saften rakt ner i glaset.

Juicy Salif Citruspress från Alessi. Designer: Philippe Starcks.

Savoyvasen

Iittalavas Alvar Aalto
Savoy vasen från Iittala. Designer: Alvar Aalto.

Under världsutställningen i Paris 1937 formgav Alvar Aalto en serie vaser, som gick under namnet ”Eskimåkvinnans skinnbyxa”, eftersom idén till formen kom av detta plagg. Senare skulle han göra inredningen till restaurangen Savoy i Helsingfors och vaserna placerade han på varje bord och det var efter det som den fick sitt namn ”Savoy”.

Savoy vasen från Iittala. Designer: Alvar Aalto.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum! Kolla också in årets inneprylar och trädgårdsmöbler för säsongens uterum.