5 vaser = den kompletta vasgarderoben!

Vilka vaser ”måste” man ha hemma och vilka blommor passar i vilken vas? Dags att se över vasgarderoben och Royal Design tipsar här om fem olika vaser som du bör inneha i din samling.

Raka vaser

En klassisk stilren vas med raka linjer är en given vas som är värd att investera i! Den fungerar bra till de flesta blombuketter och håller dessutom stilmässigt i många år framöver. Allra finast blir det om man har en lite större och maffigare bukett då öppningen upptill är ganska så stor. Annars kan det lätt bli som ett hål i mitten och blommorna lutar sig mot kanten.

Ett annat tips är att införskaffa samma vas i tre olika storlekar Då kan du variera höjderna och storlekarna på buketterna och placera dem ihop i ett vackert stilleben.

lyngbyvasen
Lyngbyvasen från Lyngby Porcelæn

Midjevasen

Varför denna vas kallas midjevas är ganska uppenbart – den är format så att den har en midja upptill. På så sätt kramas blombuketten ihop och håller snyggt alla blommor på plats utan att det blir luft i mitten. Man brukar säga att det här är den typiska tulpanvasen. Tulpaner har ju en tendens att sloka lite mot slutet av blomningen och då hjälper ”midjan” att hålla dem på plats.

sagamagnolia
Saga Magnolia Vas från Rosendahl

Den höga glasvasen

De lite högre blommorna och kvistarna behöver just en högre vas – den höga glasvasen är perfekt! Här ryms inte den breda buketten utan till exempel 2-3 höga liljor. En blommande kvist från trädgårdens träd passar också alldeles utmärkt!

oldenglishsolitaire
Old English Soltaire Vas från Holmegaard

Ängvasen

En vacker sommaräng med massor av blommor var inspirationen till denna Ängvas som är formgiven av Eva Schildt. Det som gör den här vasen så omåttligt populär är metallstycket inuti vasen, med hål i sig där man kan sätta blomstjälkarna en och en. Blommorna sprids ut och de står rakt en och en, precis som på en härlig sommaräng full med blommor.

Vasen passar både till långa och korta blommor, så du kan skapa olika uppsättningar varje gång. Kanske låga blommor längs med kanten och sedan lite högre växter i mitten?

ängklong
Äng Vas från Klong

Låga vaser

De låga vaserna passar utmärkt att ha på handfatet i badrummet, på en smal hylla eller på ett annat litet och smalt utrymme. Här räcker det att ha 2-3 stycken blommor i, som då får kapas av till en kortare längd. Eller så kanske någon blommas stjälk har gått av? Släng den inte, sätt den i en låg vas – blir ju en jättefin bordsdekoration! Gruppera också gärna några vaser tillsammans och låt till exempel hälften stå tomma.

vasgarderob-start
Omaggio Vas Miniatyr från Kähler