Vardagsrummet – hemmets hjärta!

Det sägs ju att köket är hemmets hjärta, men idag är de flesta kök och vardagsrum öppet mot varandra och skapar ett stort rum, perfekt för gemenskap. Royal Design tipsar om hur du enkelt inreder vardagsrummet till vardagsrummets hjärta.

Soffan – bästa hänget

Vardagsrummet och soffan kan verkligen vara hemmets mittpunkt. Det är här vi ligger och läser, tittar på TV, umgås med familj och vänner.  I en undersökning om svenska folkets vanor visar det sig att soffan är den plats där vi spenderar mest tid näst efter sängen. Väl värd en investering alltså! Men vad bör man då tänka på när man ska köpa ny soffa?

soffa
Legrand Air 3-sitssoffa från Decotique. Ninety Soffbord från OX Denmarq. Rama Fåtölj från OX Denmarq.

– Börja med att fundera vad för typ av soffa du vill ha, hur och av vilka soffan ska användas. Har ni ofta folk hemma så behöver ni många sittplatser. Vill ni kunna ligga tillsammans hela familjen utan att trängas behöver den vara djup. – Mät utrymmet där soffan ska stå och kom ihåg att ha lite marginaler runt. Om den tar för mycket plats kan den lätt kännas för stor och intryckt i rummet. – Materialet kan vara viktigt. Har ni småbarn eller husdjur kan det vara väldigt bra med ett avtagbart tyg som går att tvätta. – Många möbelföretag har soffor som kan sättas ihop med olika moduler, du är alltså inte låst till att divanen sitter på höger sida. – När modell, storlek och material är klart kommer det viktigaste av allt – provsitt! Soffan ska ju vara bekväm också.

Minst lika viktig för soffgruppen för förstås bordet och kanske en fåtölj som gör möblemanget komplett. Vill du skapa lite mer liv kring din soffa? Köp flera små satsbord i olika höjder och välj en fåtölj som bryter av mot soffan.

fåtölj
Jetson 66 Fåtölj från Bruno Mathsson.

Sidobordet – en kameleont

sidobord
Hollo Sidobord från Petite Friture.

Ett sidobord kan användas på så många olika sätt. Använd det som avlastningsbord bredvid fåtöljen eller soffan, ställ en fin krukväxt eller en bordslampa på – eller varför inte skapa vackra stilleben med små vaser eller andra fina detaljer?

Eftersom bordet är så litet kan det också få flytta runt mellan olika rum när du vill göra om lite. Använd det till barnens legomodeller, som sängbord i sovrummet eller istället för drinkvagn!

sidobord2
Coco Tea Sidobord från Caroline Ek.

Sprid ljuset!

soffgrupp
Octo 4240 Taklampa från Secto Design

A och O för naturlig belysning? Sprid ut ljuskällorna i rummet! Titta dig omkring i rummet och betrakta ljuset, dag och kväll. Var finns det redan naturligt ljus från fönstret? Var finns det ett mörkt hörn dit ljuset aldrig når? Placera då en ljuskälla där – du kan bli förvånad över vilken skillnad det bli!

belysning
Note Bordslampa från House Doctor

Hur många ljuskällor ska man då ha? En regel man kan följa är: mindre rum – minst 5 belysningspunkter, större rum – minst 7 belysningspunkter. Det kan låta mycket, men allt behöver ju inte vara tänt samtidigt. Rummet ska ljudsättas efter alla dina behov. Fundera på vad du gör i rummet och planera utefter det vad för belysning som kommer att behövas. Allmänbelysning (taklampan), är ett exempel på en armatur som inte behöver vara tänd mer än när man behöver ett starkt och bra ljus i rummet.

Färgsättning – plocka ut 3 färger

Att färgsätta vardagsrummet är inte alltid det lättaste. Det finns så ofantligt många fina färger i olika nyanser, och det är många frågor som dyker upp. Vilka färger passar med vilka? Hur många olika färger ska finnas i ett rum? Ska det vara starka eller dova färger?

fargsattning
Caravaggio Taklampa från Lightyears. Domino Ullpläd från Klippans Yllefabrik. Quilt Kudde från Ferm Living. Quilted Kudde från Bloomingville. Combination Matta från Linie Design. City Light från Louise Roe.

Då finns det ett utmärkt knep – välj en en inredningsdetalj som du tycker har en fin färgsättning och plocka därefter ut tre färger från den. Det kan vara färger i en tavla, pläd, kudde eller som i det här fallet en matta. Det gör valet av färgsättning mycket enklare och allt kommer garanterat matcha fint tillsammans och kännas väl genomtänkt.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler och inredning för hela hemmet. Här hittar du årets inneprylar till säsongens uterum, perfekta presenter och massor av härlig design!