Inredningstips till barnrummet

Barnrum är plats för lek och bus, vilket självklart leder till stök. Royal Design ger dig några bra och värdefulla tips på hur du bäst skapar ett mysigt och lekfullt men samtidigt praktiskt barnrum med bra förvaring till alla leksaker.

Väggdekoration ger ett lekfullt intryck Smycka väggarna med sådant som barnet gillar – till exempel motiv på fjärilar, djur eller bilar. Idag finns det mängder med olika wallstickers samt fina posters i olika storlekar, så det är bara att välja och vraka och låta fantasin flöda. En rolig grej är att låta barnet får vara med och sätta upp wallstickers, då de gärna får sitta lite huller och buller på väggen.

Wallstickers från Ferm Living.
Tavlor från Bloomingville.

Tänk igenom belysningen I barnens rum är det bra att tänka på vad han eller hon gillar att göra i sitt rum. Ska det vara bra belysning för pyssel vid skrivbordet, bra allmänbelysning för lek på mattan som är i mitten av rummet. Eller som hos de flesta barn, så behövs det oftast en lampa vid sängen för bra belysning till godnattsagan som ska läsas på kvällen vid läggning.

Vägglampa från Ferm Living

Kom också ihåg att försöka få in någon mysig dekorationsbelysning i rummet, i form av till exempel en ljusslinga som kan hängas på gardinstången, hyllan eller på en spik på väggen.

Ljusslinga från Irislights.

Smart förvaring Bra och smart förvaring är A och O i ett barnrum. Se över vad för slags förvaring som behövs beroende på vad för leksaker som barnet gillar att leka med. Lego och andra småprylar förvaras bäst i lådor med lock – som kan förvaras under sängen, i en hylla eller direkt på golvet. Ett tips är också att fästa en bild på varje förvaringslåda på vad som ska ligga i den – till exempel en bild på en bil, lego eller dockkläder. På så sätt får barnet det lättare att hålla allt i ordning.

Lego Förvaringslåda från Room Copenhagen.

Fina prylar och leksaker vill man gärna såklart gärna låta stå framme. Då kan det vara fint att ha dem sakerna i ett par kubhyllor staplade på varandra – men kom ihåg bara att förankra de i väggen så de inte rasar. Ett annat bra förvaringstips är att ha förvaringslådor på hjul för att lätt kunna flytta runt den i rummet eller till och med kunna flytta ut den till vardagsrummet eller ut på uteplatsen för lek där.

Förvaring från Bloomingsville.

Textilier dämpar ljudnivån Det är klokt att använd så mycket textilier som det bara går i ett barnrum, för att få in material som är ljuddämpande, då ljudnivån oftast kan stiga där. Då kan det vara härligt med en stor mjuk matta, gardiner, kuddar, mängder med gosedjur, förvaringskorgar och sedan vimplar i tyg att dekorera med. Allt detta får även rummet att kännas mysigt och ombonat. Så tänk på det om ni upplever rummet som kalt och tråkigt , in med mer textilier – det gör stor skillnad!

Textilier från Ferm Living.
Matta från Designers Guild.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler och inredning för hela hemmet. Här hittar du årets inneprylar till säsongens uterum, perfekta presenter och massor av härlig design!