Styla ditt sideboard? Så gör du!

Vi har väl alla någon gång försökt att arrangera en tom och kal skänk, byrå eller sideboard, utan att riktigt ha fått till något snyggt. Royal Design tipsar om hur du stylar möblerna med fina stilleben.

Kontraster – högt & lågt och kantigt & runt

När alla detaljer på ett sideboard är i samma höjd blir det lätt platt och tråkigt. Jobba istället med kontraster – högt och lågt! Ha t.ex. vaser i minst 3-4 olika höjder så blir det mer intressant än om de bara står på rad. Men kom också ihåg att det inte får vara för stora nivåskillnader. Om det skulle bli det – lägg någon bok eller några tidningar under, det är ju också snygga inredningsdetaljer!

1
Byrå från Voice. Kruka från Skultuna. Förvaringsboxar från House Doctor. Ljusstake från Klong. Ljuslykta från Louise Roe.

En annan kontrast som är bra att jobba är att blanda kantiga och runda föremål för att hitta en bra balans mellan olika former. Bara kantiga detaljer kan ge ett hårt intryck och bara runda kan bli väl mjukt – blanda för bästa resultat!

2
Förvaringslådor, ljusstake och vas från House Doctor

Bakgrunden – tavlor & speglar

Det är inte bara uppepå som ett sideboard kan få liv – tänk på bakgrunden också! För att ge liv till ett tråkigt stylat sideboard är det fint att placera några tavlor lutade mot väggen för att få en härlig bakgrund, som man sedan kan placera någon detalj framför, till exempel en liten växt. Då skapas det också ett fint djup i stillebenet. Självklart går det att sätta upp dessa tavlor på väggen ovanför också, men det som är så fiffigt med att låta dem stå direkt på sideboardet är att det fylls ut på ett helt annat sätt och man behöver inte ha lika många saker på sideboardet som om man skulle hänga upp dem på väggen.

3
Byrå från Voice. Ananasdekoration från Bloomingville. Kruka från Bloomingville. Poster med text Balance från Ylva Skarp. Poster med trädmotiv från Lisa Bengtsson. Ljusstakar från Orrefors.
En spegelvägg med flera speglar är även en läcker bakgrund till ett stilleben. Här kan du låta just spegelväggen vara i fokus och då använda dig av lite lägre detaljer på sideboardet.
4
Byrå från Voice. Speglar från Gubi. Bordslampa från Flos. Vaser från Bloomingville. Kalenderdekoration från Bloomingeville.

3 saker som alltid fungerar i ett stilleben

Det finns tre saker som de allra flesta har hemma och som alltid funkar fint att ha i ett stilleben på ett sideboard,  – växt, tidningar/böcker och ljuslykta. Riktigt säkra kort som alltid fungerar i alla lägen. Så känner du dig osäker – kör på dessa 3 saker. Placera gärna två krukor eller vaser med växter i, men i olika storlekar. Ta två olika ljuslyktor – en på en hög med tidningar och en lite större ståendes bredvid. Voilá – ett stilrent men snyggt stilleben med få saker!
5
Byrå från Voice.Krukor från House Doctor. Ljuslykta med läderdetalj från Holmegaard. Ljuslykta i krom från Herstal.
Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler och inredning för hela hemmet. Här hittar du årets inneprylar till säsongens uterum, perfekta presenter och massor av härlig design!