8 tips på ordning i hallen

Hösten är här och en ny termin är dragit igång. Sommarkläder ska bort, barnen har växt ur sina leksaker och förrådet svämmar över. Behovet av organisation är skriande. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

hall

Hallen är en utmaning för de flesta av oss. Hos vissa är den för liten. Andra har små barn och med det kommer smutsiga overaller och små vantar och mössor som man ska hålla reda på. Eller så finns det gott om plats men ändå svårt att hitta bland alla saker som förvaras i hallen. De största utmaningarna verkar vara att få plats och att få hallen att se inbjudande ut. För det är ju det första våra gäster möter när de kommer in i vårt hem. Så hur göra för att hallen ska bli så funktionell men samtidigt så inbjudande ut som möjligt? Här kommer några tips.

hall1
Har du en spegel i hallen? Utnyttja baksidan för småsaker så slipper de ligga framme och stöka till!

1. Rensa bort allt som inte hör i hallen

Fråga dig själv vad som som verkligen behöver vara i hallen. Finns det saker här som skulle kunna förvaras någon annanstans? Finns det saker som bara råkade hamna i hallen? De ska bort.

2. Rensa allt som inte är i säsong

Det finns ingen anledning att ha vinterjackor hängande i hallen sommartid och tvärt om. De tar bara plats och gör dig mindre effektiv när du ska ta på dig kläderna för att ge dig iväg. Då vill du inte sålla bland kläder och skor som inte är i säsong. Därför bör du göra en vana i att rensa bort allt sådant till våren respektive hösten.

3. Skaffa korgar i hatthyllan

Har du en hatthylla så är det bästa sättet att få ordning där och att optimera utrymmet att skaffa korgar i vilka du lägger dina saker. Bestäm dig för vad du ska ha i varje korg och märk dem helst med bilder, eftersom hjärnan uppfattar bilder snabbare.

paraplyer
Bilder på korgar gör den enklare att sortera – inte minst för barn som du vill ska stoppa undan sina egna grejer.

4. Skaffa plats för småförvaring

Vi har alltid några småsaker som behöver förvaras i hallen. Du kanske tömmer fickorna när du kommer hem? Då ska du ha en plats där du lägger dessa saker. Det kan vara en skål eller en låda. Huvudsaken är att de får sin givna plats i hallen.

5. Hängare i barnens storlek

Har du små barn ska du ha hängare och hyllor i barnens storlek så att de kan hänga upp sina ytterkläder själva. Det besparar dig lite jobb.

hall-barn
Krokar i barnens höjd underlättar för alla!

6. Använd väggarna

På väggarna kan du också hänga upp korgar i vika du kan lägga upp saker. Några snygga extra krokar på vilka gäster kan hänga sina jackor är ett tips om du känner att du får ont om hängare när du får besök.

7. Få mer plats i skohyllan

Ställ en sko med framsidan fram och en med framsidan bak. På så sätt så får du plats med fler skor i din skohylla.

hall2
En fram, en bak – bästa tipset för att få plats med skorna!

8. Sittmöbler med förvaring i

Har du plats med en sittmöbel i hallen så kan den lika gärna fungera som en förvaringsmöbel – antigen en sådan som man kan öppna eller där du kan förvara skor under.

omslagsbild
Paulinas bok ”Förvara smart”. Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Tips! Du hittar fler smarta och inspirerande hallösningar hos Elfa som hjälper dig att komma iordning!

Elfa logo_ECBO