Rensa och organisera förrådet – Förvaringsdrottningen tipsar!

Hösten är här och en ny termin har precis dragit igång. Sommarkläder ska bort, barnen har växt ur sina leksaker och förrådet svämmar över. Behovet av organisation är skriande. Känns det igen? Följ vår artikelserie där förvaringsexperten Paulina Draganja, som driver bloggen Förvaringsdrottningen, tipsar om hur du enkelt tar dig an rum för rum.

Rensa förrådet. Jag vet vad du tänker. Du blev lite matt nu. Men du måste göra det förr eller senare. Lika bra att ta tag i det annars blir det bara jobbigare ju längre tiden går. För att göra det så smidigt som möjligt för dig att ta tag i ditt förråd har jag samlat mina bästa tips!

Fler förvaringstips? Läs om 10 snabba steg till ordning i barnrummet!

forrad-2
Förvaringsdrottningen Paulina Draganja är en mästare på förvaring och snart är röran i förrådet ett minne blott!

Fyra tips för att motivera dig att ta tag i ditt förråd och få det att hända:

1. Om du bor ihop med någon som är tillräckligt stor för att hjälpa till – få med dem på detta. Det är så mycket roligare och går så mycket fortare när man är fler. Det blir oftast även lättare att diskutera sig fram. 2. Tänk ut en riktigt bra belöning som ni bara kan få efter att förrådet är rensat. 3. Boka in förrådsrensingen i kalendern. Annars är risken att ni skjuter på det… 4. Visualisera målet. Tänk dig hur skönt det kommer att kännas att ha ett välorganiserat och rensat förråd. Och att vara klar. Den känslan är faktiskt otroligt positiv!

forrad-3
Visualiera målet! Ett förråd där var sak har sin plats låter som en dröm, eller hur? Foto: Elfa

Saker att förbereda innan du sätter igång:

Förbered tillbehör som ni behöver för att förrådsrensningen ska gå ännu smidigare:

  • svarta säckar för att lägga i saker som du ska skänka eller slänga
  • sax
  • silvertejp
  • papperspåse att slänga papper i
  • flyttlådor eller plastlådor
  • en tjock penna att märka upp lådor med. Mitt tips är att skriva på vanligt papper som du tejpar fast på lådan så blir inte den så klottrig.

Se till att avsätta plats för det som ska slängas, men även det som ska sorteras om. Ställ fram tomma lådor eller boxar som du ska sortera saker i.

forrad-4
Förrådsrensning förknippas ofta med blod, svett och tårar. Gör det så enkelt som möjligt! Fixa flyttkartonger och låna gärna en pirra så kan du lätt köra iväg kartonger till bilen, säckar till grovsoprummet etc – utan att fördärva rygg och humör på köpet. Foto: Pixabay

Åtta tips för att rensa och organisera smart:

1. Ta helst ut allt ur förrådet. Om det inte är fysiskt möjligt, ta ut så mycket så att du ändå får överblick. 2. Att gå igenom precis allt på din vind eller i din garderob kanske ändå blir övermäktigt. Då kan du göra en avgränsning. Du kanske kan spara kartongerna med minnessaker och gå igenom dem vid nästa tillfälle. 3. Gå igenom dina saker och rensa. Var sträng och försök att göra dig av med så mycket som möjligt. Kommer du verkligen att använda den där gamla ryggsäcken? Tror du verkligen att du kommer att läsa dina gamla skolanteckningar igen? Barnens sportsaker och kläder – hur mycket av det behöver ni spara på? 4. Om du hittills mest har slängt in saker i ditt förråd – gruppera om sakerna så att de hör ihop och lägg dessa saker tillsammans. 5. Märk upp lådorna så att du vet vad som finns i dem. Gör det både på lång- och kortsidan så att du kan se vad som finns i lådorna hur du än ställer dem. 6. Gruppera ihop de lådor som hör ihop. Exempel på detta kan vara minnessaker, sportutrustning, julprydnader, fotografier, barnkläder. 7. Lägg det du behöver komma åt oftast längst fram i förrådet och det du endast förvarar längst bak i förrådet. 8. Tänk på att du även kan nyttja väggar, sätta upp krokar och eller kanske kan hänga upp saker i taket.

forrad-1
Märk upp alla kartonger i förrådet – på båda sidor! Är det förråd/klädkammare i lägenheten som ska rensas, där du även förvarar kontorsprylar som pärmar, räkningshögar etc? Investera i en dymoapparat och märk upp snygga askar! Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Efter rensningen:

Gör dig av med prylarna du har bestämt dig för att göra dig av med. Släng saker i källsorteringen och/eller på tippen. Skänk till vänner eller behövande. Eller sälj på nätet eller loppis.

Vill du läsa om hur jag gick till väga när jag rensade mitt förråd, kan ni läsa mer om det på Förvaringsdrottningen.

omslagsbild
Paulinas bok Förvara smart. Foto: Ulf Huett/Bokförlaget Semic

Tips! Du hittar flera smarta och inspirerande förvaringslösningar hos Elfa som hjälper dig att komma iordning efter förrådsresningen!

Elfa logo_ECBO