Snabb guide till färgsättning

Att färgsätta ett rum är inte helt lätt. Det finns så ofantligt många fina färger i olika nyanser och lika många funderingar: vilka färger passar ihop? Hur många olika färger kan det finnas i ett rum? Är det starka eller dova färger som gäller? Här är en liten färgsättningsskola från Royal Design till hjälp när du ska färgsätta ett rum.

Nyanslik färgsättning

Ett tips är att hålla alla färger i en och samma nyans, men i olika kulörer – det kallas då att du använder dig av en nyanslik färgsättning. Här kan du välja allt ifrån starka och klara färger till ljusa och dova beroende på om du vill skapa en uppiggande eller lugn och harmonisk inredning. Men den genomtänkta känslan blir ändå detsamma, där rummet får en fin röd tråd genom färgsättningen.

Matta från Pappelina. Grön kudde från House Doctor. Nude kudde från House Doctor. Vas från House Doctor. Taklampa från Kartell.

Kulörtonslik färgsättning

Eller så kanske du har en favoritfärg som du vill köra all in på? Välj då att inreda rummet i en kulörtonslik färgsättning. Med det menas det att det är samma kulörton, men i olika nyanser – som till exempel att ha flera olika nyanser av blått, från ljusblått till mörkblått.

Matta från Designers Guild. Mörkblå kudde från Dirty Linen. Doftljus från Skandinavisk. Ljusblå kudde från Design House Stockholm. Vas från Georg Jensen.

Färg på 3 detaljer 

Se till att den eller de accentfärger du valt återkommer på minst 3 detaljer i rummet. Dessa får gärna vara utspridda i rummet för att skapa en jämn och fin fördelning av färgen. Tänk att placeringen ska likna en triangel när du ställer detaljerna på plats i rummet, så färgerna inte hamnar i ett och samma hörn.

Bänk, skrivbord & sittpuff från A2.

Plocka ut 3 färger

Ett annat väldigt smart tips om du känner att det är svårt att välja färg: välj en möbel, detalj eller textil som du gillar och som har flera färger i sig – och plocka ut tre färger från den. Det gör valet av färgsättning mycket enklare och allt kommer garanterat matcha fint tillsammans och kännas väl genomtänkt. Som på bilden här nedan, där har man utgått från mattan och plockat upp färgerna blått, vinrött och grått.

Taklampa från Lightyears. Ullpläd från Klippans Yllefabrik. Blå kudde från Ferm Living. Vinröd kudde från Bloomingville. Matta från Linie Design. Ljuslyktor från Louise Roe.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!