Avsnitt 3: Renoveringsobjekt – fyndchans eller drömboende?

I veckans avsnitt ska bloggaren Margaux flytta ihop med sin kille Jacob men är inte alls överens om i vilken stadsdel de ska bo. Arkitekterna Hans och Claes har köpt ett igenvuxet ruckel på Österlen och förvandlat det till ett hus man bara vågar drömma om. Nu ska de sälja sitt hjärteprojekt. Renoveringstokiga Pauline och Alexander från Göteborg sitter på två boenden och känner nästan panik när budgivningen inte drar igång. Och så får vi kika in i en riktig klickraket med Gotlands vackraste utsikt.

Se avsnittet på TV4 Play

”Det handlar om att skapa ett drömboende”

Renoveringsobjekt har länge varit synonymt med en bra affär. Objekt som kräver extra mycket kärlek har haft lägre utgångspriser för att väga upp de kostnader som krävs för renovering – en bra möjlighet för den som ville göra ett klipp alltså men inget för den ohändige. Men hur ser det ut idag? Vi har pratat med två mäklare som ser en vändande trend.

Claes Bagges och Hans Söderholms renoveringsprojekt på Österlen. Se hela avsnittet på TV4 Play för att ta del av renoveringsresan.

Dagarna då renoveringsobjekt köptes enbart i syfte att göra sig en hacka är förbi enligt Robert Ljungström, mäklare på Fastighetsbyrån Vasastan i Stockholm.

– Tidigare var det mer givet att renoveringsobjekt köptes i rent spekulationssyfte, särskilt de senaste 3-4 åren med tanke på hur bostadsmarknaden har utvecklats. Men efter att amorteringskravet trädde i kraft har antalet spekulationsköp minskat. Idag handlar det snarare om att skapa ett drömboende mer än något annat.

Ett renoveringsälskande folk?

Och visst verkar det vara så att renoveringskulturen är djupt rotad i den svenska folksjälen. Knappt har man stoppat nyckeln i dörren till det nya hemmet innan släggan åker fram. Kök ska rivas ner,  ettor ska bli tvåor. På Hemnet är intresset för renoveringsobjekt stort. Slår man ihop alla synonymer såsom renoveringsobjekt, renoveringsbehov och renoveringschans hamnar renovering på femte plats över de mest populära sökorden.

Men enligt Robert Ljungström är det inte bara renoveringsmöjligheten i sig som lockar, utan påpekar att läget kan vara en helt avgörande faktor för både pris och intresse.

– Det är alltid läget som avgör och det är lättare att sälja ett renoveringsobjekt om det ligger på en bra adress. I Vasastan är det generellt sett lätt med tanke på hur attraktiv stadsdelen är, berättar Robert Ljungström.

Bild: SE360 / Axelssons Fastighetsmäkleri

”Mögelhuset” på Hisingen

I september 2016 såldes ett hus – även kallat ”Mögelhuset” i media – på Hisingen i Göteborg. Huset var rejält fuktskadat med mögel längs väggar, tak och golv. Men trots skadorna var huset ändå lättsålt.

– Just i det här fallet berodde det på läget då köparna verkligen ville ha en villa i området, och fick loss den till ett något lägre pris, säger Henrik Kjellberg, mäklare på Axelssons Fastighetsbyrå som sålde huset.

Bild: SE360 / Axelssons Fastighetsmäkleri

Henrik Kjellberg säger också att huset, trots det låga utgångspriset, inte var något kap i ordens rätta bemärkelse. – Huset gick för cirka en miljon kronor över utgångspriset, och den totala kostnaden efter renovering kan ju komma att landa på ungefär samma nivå som slutpriset på andra villor i samma område.

Bild: SE360 / Axelssons Fastighetsmäkleri

Henrik delar Robert Ljungströms uppfattning om att det numera inte är svårare att sälja renoveringsobjekt än andra objekt och menar även att det inte alls är säkert att renoveringsobjekt alltid leder till bra affärer.

– Renoveringsobjekt kan bli en dyr affär. Lägre utgångspriser attraherar som sagt fler intressenter vilket leder till att priset drar iväg fort. Tidigare handlade det om att göra ett kap rent ekonomiskt. Idag är det allt fler som vill sätta sin prägel på boendet och bygga så mycket som möjligt från grunden.