Njut av tolvslaget – så fixar du en fin och enkel nyårsdukning

Man tänker att man ska skapa världens vackraste blomsterarrangemang, ha krispiga nystrukna dukar och spektakulära servettvikningar. Men så står du där helt söndertrasad av stress när det väl är dags. Känns det igen? Festfixaren Jessica Frej har bra tips på hur nyårsdukningen blir lyckad – och lagom.

– Min filosofi är mycket enkel när det kommer till att duka och dekorera. Satsa mer på härligt och mysigt än vackert och spektakulärt, det är mycket enklare att få till med små medel som du säkert redan har hemma, säger Jessica.

Jessicas bästa tips inför nyårsdukningen

Ljusslingor – Ta till exempel de du haft över jul. Du kan lägga ljusslingor över bordet i en lång rad, hänga slingor i ett tråkigt mörkt hörn eller lägga i en fin glasburk eller skål. Jag älskar allt som lyser och glittrar, så hos mig kan det aldrig bli too much, men om du vill vara lite mer sofistikerad så satsa på enfärgade slingor.

Foto: Johanna Åkersberg Kassel
Placera ljusslingor på bordet för lite extra glitter. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Värmeljus– Har du inga hållare så använd urdiskade glasburkar av olika slag. Eller dricksglas, gärna i olika färger. Du kan också fylla en fin skål med vatten och lägga ljusen däri eftersom de flyter. Har du karamellfärg hemma kan du färga vattnet, kanske mest för oss som har samma smak som man hade när man var fyra år.

Foto: Johanna Åkersberg Kassel
Du kan använda det mesta som ljushållare: dricksglas, glasburkar och skålar med vatten. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Dukar – Jag har sällan dukar för de tar sådan tid att stryka och få fina. Jag satsar hellre på några fina servetter. Om du ska köpa en duk, välj en färgglad eller en med mönster, då ser man inte lika noga om den är välstruken eller inte. Och en färgglad duk piggar upp om du har tråkigt porslin.

Blommor – Blommor är trevligt men inte nödvändigt. Men kolla annars i blomsterbutiken eller torghandeln om det är någon bukett som redan är utslagen, då brukar man kunna köpa den lite billigare. Dela upp den i mindre buketter och enstaka blommor och ställ i små vaser över hela bordet. Ett par, tre blommor kan också få stå på handfatet i badrummet ihop med ett doftljus.

Foto: Johanna Åkersberg Kassel
Kolla efter buketter med utslagna blommor, de är ofta billiga. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Uppläggningsfat – Fina kastruller och stekpannor som du kan servera direkt ur är bra att satsa på snarare än uppläggningsfat. Det sparar både disk och tid, plus att det är godare eftersom maten håller sig varm bättre. Viktigt att tänka på är att du snyggar till kanter och annat för att det ska se fräscht ut. En värmetålig slickepott är perfekt att skrapa rent kanter med, och sedan kan du torka med lite hushållspapper. Sallader och kalla rätter är bra att ha fina fat och skålar till. Bästa stället att köpa porslin och glas är i second hand-butiker och på loppis – man kan hitta massor av fina unika tallrikar, skålar och fat för nästan inga pengar alls. Dessutom slösar du inte lika mycket på miljön som när du köper nytt.

Mixa glas och porslin – Att mixa olika glas, tallrikar och fat tycker jag är jättefint och så finns det alltid något för gästerna att prata om. Det är alltid någon som känner igen en assiett eller en kopp för att deras mormor hade en sådan, och så är samtalet igång.

Använd skärbrädor – Skärbrädor är min absoluta favorit när det kommer till servering. Jag har säkert femton olika skärbrädor hemma för att det ser så otroligt trevligt ut att servera snittar, plock och andra små godsaker på.

Foto: Johanna Åkersberg Kassel
Skärbrädor kan även användas som serveringsfat för snittar och annat. Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Bra tips! Ha dina mest användbara duknings- och dekoreringssaker i en speciell låda, festlådan. Här ligger dukar, servetter, kanske serveringar, ljusslingor, roliga dekorationer, konfetti, glitter och så vidare. Hinner du inte göra i ordning bordet innan gästerna kommer, ge dem då en hög med tallrikar, bestick och glas, en flaska bubbel att dela på och själva festlådan så får de duka bordet och göra fint medan de lär känna varandra över några glas bubbel.

French 73 – champagnedrink

Foto: Johanna Åkersberg Kassel
Foto: Johanna Åkerberg Kassel

En gammal klassiker, som är väldigt god och vackert blir det också. Se till att alla ingredienser är väl kylda.

6 glas gin 1 ¼ dl färskpressad citron 1 ¼ dl sockerlag is 1 flaska champagne, eller mousserande vitt vin

1. Fördela ett gäng isbitar i sex höga glas. 2. Fördela gin, citron och sockerlag i glasen. Rör om. 3. Toppa glasen med champagnen och servera.

Koka sockerlag Koka upp lika delar socker och vatten tills sockret har lösts upp. Kyl ner. Använd i drinkarna. Sockerlagen håller ungefär en månad i kylskåp. Har du inte tid att göra egen sockerlag? Ta vit sirap istället, men tänk på att den är lite sötare så smaka dig fram.

Mer av Jessicas tips hittar du på Instagram och i hennes bok ”Fest på 30 minuter”.