Mattskola – så väljer du mattor

Mattor – denna djungel! De ger ett ombonat och mysigt hem och är perfekta ljuddämpare. Men hur ska man då tänka? Vilken storlek? Vilken form? Vilken färg? Royal Design.se har några bra tips för dig som är på jakt efter den perfekta mattan.

Lång, smal, rund?

En bra tumregel är att mattans storlek ska anpassas efter rummets storlek. Ett stort rum kräver en stor matta, eller flera mindre. Med den stora mattan kan man också skapa rum i rummet med, genom att placera t.ex. en soffgrupp eller matgrupp på. En långsmal matta passar bra i en lång hall och en mindre matta kan man ha som dörrmatta, badrumsmatta, i en walk-in-closet eller varför inte i skafferiet? En rund matta ger ett mjukt intryck vilket mjukar upp om du har mycket möbler och andra detaljer som gör rummet lite ”kantigt”.

1
Liten matta från House Doctor. Stor matta från Decotique. Avlång matta från Klippan Yllefabrik. Rund matta från Ferm Living.

Hård, mjuk, ullig?

Vilken intryck vill du att rummet ska ge – lite hårt och tufft (tänk industri), eller mer mjukt och mysigt? Materialet anpassar du efter denna stil. Tänk också på vart mattan ska placeras någonstans. Är det ett ställe som utsätts för mycket smuts, t.ex. hall – välj då en som är slitstark och klarar av det, såsom sjögräs. Ska den vara mjuk och skön mot fötterna i ett sovrum eller vardagsrum passar det bättre med ull eller polyester.

4
Mönstrad matta från Ferm Living. Grå matta från Linie Design. Beige/svart matta från House Doctor.

Mönstrad eller enfärgad?

Vill du att mattan ska vara blickfånget i rummet – satsa då på en läcker mönstrad matta som sticker ut i inredningen. Välj också gärna någon kudde eller pläd att lägga i soffan som går i liknande mönster för att matcha med mattan.

2
Grön matta från Chhatwal & Jonsson. Vit matta från Brita Sweden. Blå matta från Decotique.

Har du mönstrade tapeter eller gardiner i rummet kan det vara fint att ha en enfärgad matta som skapar en lugnare känsla.

3
Beige matta från Decotique. Vit matta från Linie Design. Vinröd matta från Kateha.

Under soffan eller sängen

5
Matta från Himla. Soffa från Decotique.

Ett tips är att välja en riktigt stor matta att ha under soffgruppen och sängen så mattan läggs under dessa. Om mattan läggs ”utanför” eller framför soffan kan den lätt kännas lite svävande. Men om matta går att lägga in under två av benen på en soffa, fåtöljen eller under sängen så binder det ihop möblerna med mattan och man får en fin helhet.

6
Matta från Chhatwal & Jonsson

Matta mitt i rummet

8
Matta från Linie Design

Ett annat tips är att låta en stor matta ligga mitt i rummet för att ”döda” den tomma yta som kan uppstå i ett större rum, eller i ett rum som har få möbler. Då ger det ett stilrent men mysigt intryck!

7
Matta från Linie Design

Här hittar du massor av fina mattor hos Royal Design.se!

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!