Så inreder du i trendigt grönt!

I år kommer vi att få se mycket av den gröna färgen på inredningen, på allt från möbler och textilier till små inredningsdetaljer. Men hur inreder man med denna trendfärg? RoyalDesign.se tipsar om du lyckas.

En lugnande inverkan

Grönt är ju naturens färg och att vistas i just skog och natur har en lugnande inverkan på oss. Här kan vi hämta kraft och energi och grönt passar därför väldigt bra i rum som vi vill ska verka just lugnande. I ett sovrum där man vill skapa en harmonisk oas blir grönt perfekt som accentfärg.

1
Gröna detaljer från Ferm Living

Enkel att matcha med andra färger

Grönt är också en väldigt tacksam färg att matcha med andra färger – kanske är det därför den är så populär? Med grönt är det lätt att arbeta med färgsättningen och accentfärgerna i ett rum. Tre färger som passar finfint tillsammans med grönt är rosa, blått och orange.

2
Soffa från Saxo Living. Rosa mönstrad kudde från Klippan Yllefabrik. Grön kudde från House Doctor. Rosa enfärgad kudde från Broste Copenhagen. Vaser från Kähler. Ljuslykta från Broste Copenhagen.
3
Soffa från Saxo Living. Blå mönstrad kudde från Lidby Living. Grön kudde från House Doctor. Blå enfärgad kudde från Himla. Kruka från Klong. Ljuslykta från Borste Copenhagen.
4
Soffa från Saxo Living. Orange enfärgad kudde från Chhatwal Jonsson. Grön kudde från House Doctor. Orange mönstrad kudde från Chhatwal Jonsson. Kruka från Ernst Kirchsteiger. Ljuslykta från Broste Copenhagen.

Grönt uppåt väggarna

5
Stol från Normann Copenhagen

Den som vill vara trendig sätter förstås grönt på väggarna och det finns ju en hel uppsjö med olika nyanser. En dov grön färg blir fin att ha i sovrummet; då får du en lugn och mysig känsla. I ett kök, vardagsrum och hall kan du ta i lite mer – välj gärna en färgstark grön färg! Här kan du välja att ha bara en eller två väggar i grönt om du inte riktigt vill gå all in. Eller, varför inte måla väggarna i två olika nyanser av grönt för att skapa en riktigt annorlunda look.

6
Tapet från Lisa Bengtsson

Glöm inte gröna växter

Gröna växter är ju alldeles strålande bra att inreda med. De ger värme och liv till rummet och förstärker den där lummiga och gröna naturkänslan. Dessutom gör de susen för inomhusluften! Blanda stora och små växter, och sprid gärna ut dem i rummet så de inte enbart hamnar i en rad på fönsterbrädan. Vissa växter mår ju till och med bättre av att stå längre in i rummet för att undvika direkt solljus.

7
Kruka från Ferm Living

Grönt överallt?

Är grön din favoritfärg och du vill gå loss ordentligt så är en kulörtonslik färgsättning ett perfekt sätt att inreda på! Med det menas att man endast inreder i grönt men i olika nyanser, alltifrån mintgrönt till skogsgrönt. Det blir fortfarande kontraster mellan de olika nyanserna men samtidigt skapas ändå ett lugn eftersom man bara använder en enda färg i rummet. Ett läckert alternativ till den som vill köra på ett säkert kort, om man är osäker på vilka färger som passar med vilka.

8
Soffa från Decotique. Vas från House Doctor. Matta från Linie Design. Pläd från Klippan Yllefabrik. Kudde från Lisa Bengtsson. Bordslampa från Louis Poulsen.

Text: Ida Ahlstöm, Ida Inreder

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!