Fixa vårfint hemma!

Nu vill vi ha vår! För den som inte orkar vänta på att temperaturen ska stiga och vårblommorna titta fram så kommer här några enkla tips från Royal Design om hur man skapar vårkänsla i hemmet.

vårfint1
Kuddfodral och vaser från Marimekko. Design: Carina Seth-Andersson

Färska snittblommor och gröna växter

Det finns väl inget som skapar mer vårkänsla hemma än blommor och grönska! Gör till en vana att köpa hem en bukett blommor varje fredag så har du alltid färska snittblommor. När det börjar blomma ute, plocka egna vårbuketter och sätt i små vaser – så fint! Eller ta in kvistar från träd och buskar, till exempel forsythia och magnolia, och låt dem blomma i en glasvas i fönstret. Gröna växter är trendigare än någonsin och det finns massor av snygga krukor för både golv och fönsterbrädor. Tänk dock på att krukan ska matcha med växten också och inte bara inredningen.

vårfint2
Krukor och vaser från Ernst Kirchsteiger, Klong och Kähler. Miniväxthus från Design House Stockholm.

Förändra med textilier

Ett enkelt sätt att förnya hemmet för olika säsonger är att byta ut textilierna, dvs kuddfodral, plädar och gardiner. Stoppa undan tunga och mörka textilier och inred istället lätt, ljust och luftigt. Textilier som ger en härlig vårkänsla är till exempel bomull och linne, gärna med naturinspirerade mönster.

vårfint3
Kuddfodral och filt från Lexington.

Låt vårsolen flöda in! Putsa fönstren och byt ut tunga mörka gardiner mot skira ljusa. För maximalt ljusinsläpp kan du plocka ner gardinerna helt under säsongen.

vårfint4
Gardiner från Himla. Pläd och kuddfodral från Klippan Yllefabrik

Svala sängkläder

På våren och sommaren vill vi ha ljust och svalt i sovrummet. Byt vinterns varma täcken mot sommartäcken och bädda med svala påslakan i ljusa toner. Pasteller och blommiga mönster ger ett vårfräscht intryck. Ju tätare påslakanet är vävt desto svalare och lyxigare är känslan. Percalelakan till exempel är ett bomullslakan som har en extra hög trådtäthet och satinlakan med sin mjuka och lite blanka yta känns svala och behagliga mot huden. Är du extra varm av dig är sängkläder i linne ett bra val eftersom linne transporterar bort fukt och håller dig sval.

vårfint5
Bäddtextil från Gant Home.

Doft

Glöm inte bort luktsinnet! Få hemmet att dofta som en vårträdgård med doftspridare och doftljus i friska, blommiga dofter. Det finns en uppsjö av olika dofter och märken att välja mellan i snygga ljushållare och flaskor som inte behöver skämmas för sig i badrummet, sovrummet eller på vardagsrumsbordet.

vårfint6
Doftspridare från Skandinavisk. Spring Garden Doftljus från Rituals.

Vårstäda garderoben

Det kanske inte låter som det roligaste tipset men du kommer garanterat att känna vårkänslor både inne och i sinne när du är klar. Töm garderoben på allt och städa den grundligt. Stuva undan vinterkläderna för att ge plats åt vår- och sommarkläder. Rensa ut sådant du inte längre använder, för att till exempel skänka bort. Organisera! Med en välorganiserad garderob är det lättare att hålla ordning. Kläderna håller sig fina och du ser vad du har istället för att plagg hamnar i skymundan och glöms bort. Snyggt är att sortera kläderna efter matchande färg och med enhetliga galgar.

vårfint7
Toj klädställning från Normann Copenhagen.

På RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum!