Tapetspecial – så börjar du!

Nya tapeter – vilket perfekt sätt att förnya hemmet! Det går snabbt, är hyfsat billigt och faktiskt enklare att göra själv än man kan tro. Våren väntar runt hörnet och det kan vara en härlig känsla att ge sin bostad nya kläder efter en lång vinter. Bli inspirerad i vår tapetspecial!

Blossom
En ny tapet kan förhöja ett helt rum! Här tapeten Blossom från Mr Perswall.

Vilken tapet ska du välja?

Det du behöver fundera på är: vad vill du med en ny tapet? Vill du att rummet ska kännas rymligare? Högre i tak? Mysigare? En tapet med mycket mönster kan göra ett rum lite ”stökigt”, om man tapetserar hela rummet i samma tapet. Men låt dig inte avskräckas! More is more-trenden är här för att stanna och det kan vara charmigt och häftigt att gå ”all in” på en enda tapet. Vill du ha en lite mer sparsmakat intryck, gör en fondvägg eller tapetsera en eller kanske två väggar och låt resten av väggarna vara neutrala med en lugn färg som binder ihop färgerna i tapeten.

nackros-kollektionsslide
En tapet med mycket mönster kan bli väldigt effektfull! Här är Näckros ur kollektionen Arkiv Engblad.

Tänk även på hur tapeten fungerar ihop med eventuell bröstpanel, lister, dörrkarmar, golv samt de andra väggarna. Behöver du måla om listerna? Eller räcker det att bara byta ut gardiner? Testa dig fram – det är roligt att experimentera! Beställ tapetprover om du känner dig osäker. Kolla miljöbilder på Pinterest, Instagram och på tapetföretagens hemsidor. Då kan du se hur tapeten ser ut i ett möblerat rum och hur färgen på tapeten fungerar i olika ljus. Sedan är det viktigt att våga tapetsera! Om du inte skulle vara nöjd så är det faktiskt bara att måla om eller köpa en ny tapet.

Bra att tänka på innan

I de allra flesta fall så är tapetens längd 10,05 m och bredden är 0,53 m. Ett vanligt fel är att man underskattar hur många rullar som går åt, så mät väggarna ordentligt innan du beställer. Vid normal takhöjd, 2,40 m får du ut fyra våder per rulle. Om du har en tapet med mönster så behöver den antagligen mönsterpassas, så man kan få räkna med en del svinn och några rullar extra.

Kolla att samtliga tapetrullar har samma tillverkningsnummer. Färgnyanserna kan variera beroende på när tapeten har tillverkats.

mäta
Kom ihåg att mäta ordentligt! Och ta hem tapetprov för att se att nyansen verkligen passar in och blir som du tänkt dig.

Vilka verktyg behövs?

Du behöver:

  • ett vattenpass/tapetlod
  • tumstock
  • hink, tvättsvamp och vatten
  • stål- eller skärlinjal
  • pensel och roller
  • tapetverktyg: tapetkniv, tapetborste och tapetskarvrulle
  • tapetlim eller vävlim (beroende på tapet)

I vissa fall behöver du även ett tapetbord, men inte om du använder dig av easy up-tapeter (eller non woven som de också kallas)

6
Se till att du har alla nödvändiga verktyg på plats innan du sätter igång, det underlättar mycket!

Läs vidare: Tapetspecial – så tapetserar du!