4 steg till skönaste uteplatsen

Med sommartid, ljusare kvällar och efterlängtad vårvärme kan vi knappt vänta på att få flytta ut i solen. Det är med andra ord hög tid att se över uteplatsen och rusta den inför utesäsongen 2017. Royal Design ger dig några enkla tips på hur du skapar en skön utemiljö på din balkong, altan och i trädgården.

1
Utemöbler från Fermob.

Möblera för umgänge och avkoppling

Fundera först på vad du behöver utemöblerna till. Är du soldyrkare eller föredrar du att sitta i skuggan med en god bok? Har du ett stort umgänge och behöver många sittplatser eller är utrymmet begränsat? Om möblerna passar just dig och din uteplats så kommer du ha mer glädje av dem.

På en liten balkong är det både snyggt och praktiskt med en sittgrupp i caféstil. Det finns extra utrymmessnåla varianter som går att fälla ihop och ställa undan när de inte används. Har du en altan eller terrass med stor yta kan du lyxa till det med en bekväm loungegrupp med soffor och fåtöljer, eller satsa på ett rejält matbord med många sittplatser. I en trädgård finns möjligheten att skapa flera olika “uterum” med sittgrupper för både umgänge och avkoppling, anpassat efter hur solen rör sig under dagen.

2
Utemöbler i caféstil från EMU och trädgårdsbänk från Domo.
3
Solsängar från Fiam.
4
Utegrupp från Skargaarden.

Ombonat med textilier

Enklaste tipset för att skapa en hemtrevlig känsla på uteplatsen –  inred med textilier! Det behöver inte nödvändigtvis vara sådana som är till för utomhusbruk; hemtextiler som kuddar och plädar fungerar utmärkt så länge man plockar in dem över natten eller vid regn.

5
Inspiration från Lene Bjerre.

Med hjälp av vanliga gardiner förvandlar du lätt din altan eller balkong till ett lusthus. Fäst dem i altantaket och dra för när du vill ha lite skugga mitt på dagen, eller använd dem som skydd mot insekter under ljumma sommarkvällar. Välj ett tunt material som böljar i vinden och släpper igenom ljus för en riktigt härlig sommarkänsla!

6
Plastmatta från Brita Sweden.

Piffa upp ett väderpinat trädäck eller ett kallt balkonggolv med en eller flera mattor. Uteplatsen kommer genast att kännas mer ombonad och dessutom blir den skönare att gå barfota på! Välj mattor i plast som klarar av att ligga ute hela sommaren. Det finns massor av snygga plastmattor att välja mellan, i en mängd olika mönster och färger.

7
Kuddar och pläd från Broste Copenhagen.

Krukodlingar

Förvandla din uteplats till en grönskande oas av blommor, blad och trädgårdsväxter. Medelhavsväxter som citrus-, oliv- och fikonträd ger extra sommarkänsla liksom lavendel som både doftar underbart och lockar till sig fjärilar och humlor. Plantera i snygga krukor i olika former och storlekar och placera dem högt och lågt, på väggen, balkongräcket eller hängandes från taket. Varför inte odla lite ätbart som tomater och färska kryddväxter, så har du din egen köksträdgård precis utanför dörren!

8
Korgar från House Doctor och Korbo.

Glöm inte bort att vattna dina krukodlingar under heta sommardagar. Det blir både roligare och lättare att komma ihåg om du har vatten nära till hands. Investera i snygg vattenkanna som inte skäms för sig att stå framme eller en lyxig vattenslang i någon rolig färg som kan pryda din vägg.

9
Vattenslang och väggfäste från Garden Glory.

Mysbelysning för långa utekvällar

På sommaren vill man kunna sitta ute länge och njuta av de ljumma kvällarna, se till att uteplatsen är rätt upplyst. För en riktig mysbelysning, komplettera utelamporna med levande ljus som ljuslyktor, oljelampor och marschaller. Sprid ut ljuskällorna över hela uteplatsen. Har du inga uttag i närheten, satsa på solcellsdriven belysning.

10
Utelampor från Fermob och ljusslinga från House Doctor.

Ljusslingor är perfekta för att skapa en mysig och lite festlig stämning. Häng upp dem i taket, mellan två träd eller längs balkongräcket. En eldkorg eller eldstad höjer både stämningen och temperaturen!

11
FireGlobe från Eva Solo.

 

På RoyalDesign.se hittar du ett stort sortiment av designprodukter för din utemiljö och fler än 1000 olika utemöbler.