Fixa finaste lekstugan i sommar!

Lekstugan är ett älskat litet hus, som tyvärr lätt kan glömmas bort – men det finns några enkla tips på hur man omvandlar den till världens mysigaste plats. Fixa en liten affär där det finns spis och en låda med frukt och grönsaker. Och varför inte göra en mysig hörna där man kan gömma sig för den starka solen, läsa serietidningar och eventuellt ta en tupplur om man vill? Det är dags att göra lekstugan fin inför sommaren!

Hemnet 1

Fönstershopping

Öppna fönstret när affären är öppen! Ställ ett bord och en spis precis bakom fönstret där barnen kan duka upp och rada upp förpackningarna som finns till försäljning. En perfekt lucka att handla igenom också.

Hemnet 2

Spara dina snygga påsar

Dina fina påsar kan du spara, perfekta för barnen att använda till sin affär.

Hemnet 3

Fixa bästa kanelbullarna

Världens finaste kanelbulle fixar du lätt! Sticka eller virka en lång korv av brunt garn. Sedan snurrar du ihop korven till en kanelbulle och syr fast den med nål och tråd, några stygn brukar oftast räcka. Dekorera bullen med ”pärlor” genom att sy fast vitt garn på några ställen.

lekstuga_kanelbulle

Fynda prylar på loppis

Passa på och fynda saker till lekstugan på loppisar! Det är högsäsong för loppisar under sommaren och därför är det smart att leta efter söta koppar, burkar, små kastruller, gräddkannor och förpackningar som man kan ha till det lilla köket. Gamla och unika prylar höjer charmen!

Hemnet 5

Använd färska varor

Har du ingenting du kan sälja i affären? Ta vad du har hemma, som till exempel färsk frukt och grönsaker. Barnen tycker att det blir roligare att använda riktiga saker, precis som vuxna!

Hemnet 6

Mysigt i kojan

Skapa en mysig koja där barnen kan gömma sig när de behöver vila eller läsa en bok. Lägg några madrasser på varandra och sätt upp en himmelsäng precis över. Bulla upp med några kuddar, en filt och böcker i en korg. Barnen kommer att hänga där ner de behöver varva ner efter allt hoppande i studsmattan.

Hemnet 7

Gör en molnkudde

Ett överblivet lakan eller någon annan stuvbit blir snabbt favoritkudden i lekstugan.

Du behöver: Tyg, nålar, sax, symaskin, nål och tråd.

Såhär gör du: Ta ett vitt tyg och vik dubbelt. Nåla fast tyget och rita ut ett moln. Klipp ut molnet i det vikta tyget så att du får två moln. Nåla fast de två molnen i sidorna. Sy runt molnet med en centimeters sömsmån – men lämna 10 cm så att det blir en öppning. Ta bort nålarna. Vänd kudden ut och in genom den lilla öppningen och stoppa med kuddvar. Sy ihop den sista öppning med nål och tråd. Molnet är färdigt!Hemnet 8

Finaste vimplarna gör du själv

Vimplar är dekorativa och perfekta att ha i fönstret i den lilla affären.

Hemnet 9

Du behöver: Tyg, nålar, ett långt band, sax, symaskin, nål och tråd.

Såhär gör du: Ta fram olika tygstycken, gärna med olika motiv och mönster. Rita ut en triangel i valfri storlek på ett papper, denna ska du använda som mall. Vik tygen dubbelt så att den rätta sidan (som ska synas) är mot varandra. Nåla fast mallen på tyget och rita runt mallen. Klipp ut trianglarna i det vikta tyget. Gör om samma procedur på samtliga tygstyckena så att du får ungefär 10 vimplar. Nåla fast de lösa trianglarna, två och två, som är lika stora. Sy två sidor (de sidorna som ska hänga neråt) på trianglarna med cirka en centimeters sömsmån. Sidan som ska vara högst upp ska du alltså inte sy igen. Ta bort nålarna, vänd trianglarna så att rätsidan kommer ut. Ta nu fram ett lång band och nåla fast trianglarna på halva bandet så att de är jämnt avstånd mellan varandra. Sedan viker du över den andra sidan på bandet så att kanten kommer runt och syr fast dem med symaskin. Färdigt!