Vaser för sommarens blommor

Det kanske enklaste inredningstipset för att piffa upp och ge liv åt sitt hem är att alltid ha färska blommor hemma men oavsett om det gäller snittblommor, en grön kvist eller en egenplockad sommarbukett krävs det en passande vas för att blommorna skall komma till sin rätt. Royal Design ger dig här tips på hur du får till ett snyggt blomsterarrangemang med rätt vas till rätt sorts blommor!

1
Vaser från Lene Bjerre.

Vare sig du har för vana att köpa hem färska snittblommor varje vecka, plockar en bukett blommor någon gång ibland då andan faller på eller endast har blommor i hemmet då du fått en bukett av någon kan det vara bra att ha en liten uppsättning av vaser hemma. En vas med smal öppning är mest gångbar då den passar även för små buketter men med tre till fem olika vaser i varierande höjd klarar du dig bra. Nedan följer fem exempel på vaser för olika typer av blommor. Fundera över vad det är för blommor du brukar ha hemma eller satsa helt enkelt på en av varje för en mer komplett vasgarderob.

Cylindervas

Den här stilrena vasmodellen med sina strama linjer är en tidlös klassiker väl värd att investera i. Höjden och de raka sidorna gör att den passar perfekt för rosor, liljor, pioner och andra långskaftade blommor. Ett tips är att införskaffa samma vas i tre olika storlekar så att du kan skapa ett vackert stilleben med blombuketter i olika höjd.

2
Den vackra Lyngbyvasen från danska porslinsfabriken Lyngby Porcelæn lanserades redan 1936 och har idag blivit lite av en ikon bland vaser.

Midjevas (Tulpanvas)

En midjevas är en vas som är vid ner- och upptill och som smalnar av på mitten i en så kallad midja. Denna typ av vas passar perfekt för tulpaner, som tenderar att sloka i slutet av blomningen. Vasens midja kramar ihop stjälkarna, håller dem på plats och får tulpanbuketten att se snygg ut lite längre. Midjevasen är också ett bra val för blandade buketter eftersom utrymmet i botten gör det enklare att vinkla stjälkarna till ett snyggt arrangemang.

3
Midjevas ur den klassiska serien Old English från Holmegaard.

En vas med smal öppning får även de minsta buketterna att se fina ut!

4
Iki Doll från Serax, med namn efter de traditionella japanska dockorna, är en dekorativ inredningsdetalj med eller utan blommor i.

Minivas

I minivasen kan du sätta en liten kvist eller en ensam blomma. Kanske har du en överlevare från en större och annars vissnad bukett eller en blomma vars stjälk har gått av? Denna lilla vas blir en vacker dekoration på det dukade bordet då man vill undvika stora skymmande buketter, i en smal hylla eller varför inte på handfatet i badrummet! Gruppera flera minivaser i olika form och färg för ett fint stilleben och låt gärna några av vaserna stå tomma som dekoration i sig.

5
Botanvas från Kristina Stark och minivas från Kähler.
6
Liljan vas från Skultuna.

Praktvas

En stor vas är bra att ha för blommande eller gröna kvistar och grenar. Dessa stora pjäser är oftast vackra i sig själva också och blir ett praktfullt inredningsobjekt utan att man behöver ha någonting i dem.

7
Glasvas från Ernst Kirchsteiger.

Vas med blomsterstöd

I en vas med ett dekorativt blomsterstöd får man till snygga blomsterarrangemang även av en mindre mängd blommor eller med blommor som har kort skaft.

8
Sphere vas med blomsterstöd från Born in Sweden.
9
Äng vas från Klong är en prisbelönt inredningsaccessoar som har blivit en modern klassiker. Insatsens hål varierar i form och storlek för att passa olika sorters snittblommor.

RoyalDesign.se finns mer än 100 000 produkter inom design, möbler, belysning och inredning för hela hemmet. Här hittar du både designklassiker och nya favoriter för alla rum och uterum!