Höstpyssel för hela familjen!

Höstlovet närmar sig och vad passar inte bättre än att pyssla tillsammans inomhus med hela familjen! Här kommer några tips på pyssel som ni enkelt kan göra tillsammans med barnen. 

Hemnet höstpyssel-1

DIY: Lönnlövskrona

Pyssla en festlig höstkrona av vackra lönnlöv, perfekt för små och stora kungligheter!

Hemnet höstpyssel-2
En höstprins eller en höstprinsessa tagen från en Elsa Beskow-saga!

Följande behöver du: Ett gäng lönnlöv, ca 15-20 stycken för en krona.

Steg 1 Gå ut och plocka vackra lönnlöv, gärna i olika färger. Torka av bladen med hushållspapper om de är blöta.

Steg 2 Klipp av ändarna på stjälkarna med sax så att de blir spetsiga. Börja först med att vika ett blad på mitten, så att stjälken kommer på sidan. Vik ytterligare ett blad och lägg det runt det första bladet men så att det första bladet sticker ut lite. Sedan trär du i lövets stjälk in i detta första lövet. Du ska liksom sy med själva bladets stjälk. Det kan vara lite trixigt för små fingrar att få igenom stjälken genom i bladen, så hjälp till när det behövs!

Steg 3 Sedan fortsätter du att lägga på fler vikta löv och syr med stjälken in i de andra löven. Du kan sy med skaftet flera gånger för att de ska fästa bättre. Använd gärna hela stjälken för att sy genom bladen så att de inte sticker ut. Prova dig fram!

Steg 4 Fortsätt så tills du får den längd du önskar. Prova kronan på huvudet för att se hur stor den ska vara. Sedan avslutar du med en extra lös stjälk som får låsa ihop kronan.

DIY: Gör ditt eget koppljus

Nu när vi går mot mörkare tider så kan det vara mysigt att göra ett eget ljus! Kanske har du någon kopp som inte används och några ljusstumpar som bara ligger och skräpar? Perfekt, detta kan bli ett jättefint koppljus!

Barnen behöver hjälp av en vuxen.

 

Hemnet höstpyssel-4
Under hösten så vill vi mysa med tända ljus.

Följande behöver du:Kopp med fat Ljusstumpar Kastrull Konservburk Veke (Ta ett från ett gammalt ljus eller köp i en hobbyaffär)

Steg 1 Dela ljusstumparna i små bitar med en kniv och ta bort den gamla veken. Om du har fått en lång bit veke kvar från ett gammalt ljus så kan du återanvända denna till ditt nya ljus.

Steg 2 Lägg stearinbitarna i en rengjord konservburk. Häll vatten i en kastrull till ungefär hälften. Ställ ner burken med stearinet och värm upp. Rör om då och då tills stearinet har smält helt och blivit en genomskinlig flytande massa. Detta bör en vuxen göra.

Steg 3 Knyt veken runt en pinne och lägg pinnen på koppens kant så att veken hänger i mitten av koppen.

Steg 4 Häll stearinet i koppen och låt det stelna. Klipp av veken så att det är ca 1 cm kvar. Nu är du färdig och det är dags att tända ditt ljus!

DIY: Minipumpor som ljuslyktor

Den som har karvat en stor pumpa någon gång vet hur mycket jobb det är. Därför är det alldeles lagom att jobba med små minipumpor istället, dessutom är de perfekta för små händer! Vi visar hur ni enkelt gör dessa härliga lyktor som man både kan ha inomhus och utomhus.

Hemnet höstpyssel-3
Under höstlovet infinner sig även halloween, då är minipumpor det perfekta pysslet för små händer.

Följande behöver du: Minipumpor Kniv Skedar Borrmaskin Värmeljus

Steg 1 Skär små lock på minipumporna med en vass kniv, detta bör dock en vuxen göra. Ta upp locken och spara.

Steg 2 Nu kan barnen få vara med! Gröp bort allt fruktkött med hjälp av skedar så att det är bara pumpaskalet kvar.

Steg 3 Antingen så kan man karva ett ansikte i pumpan försiktigt med en kniv eller så använder man sig av en borrmaskin, det brukar vara lite lättare. Då kan det vara bra om man håller i borrmaskinen tillsammans och gör ett ansikte med hjälp av flera hål.

Steg 4 När pumpan är färdigdekorerad så kan du lägga i ett värmeljus och tända. När värmeljuset inte är tänt så kan du ha pumpalocket på, annars bränns det lätt.

 

Lycka till med pysslandet!

Text och foto: Madeleine Petersson / Social Stories