Experten tipsar – så får du hemmet att andas ”sekelskifte”

Sekelskifte är hetast bland svenska bostadsjägare, det visar en ny undersökning kring vilken byggnadsperiod som är mest populär, genomförd av Hemnet med drygt 2 000 deltagare. Men vad är det som särskiljer sekelskifte, och hur sticker tidsperioden ut? 

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Nästan varannan deltagare i undersökningen föredrar klassiska bostäder byggda mellan 1870 och 1929. Näst populärast är moderna bostäder byggda mellan 2000 och idag (23%) följt av funkisbostäder byggda mellan 1930 och 1959 (17%).

Du kan läsa mer om undersökningen här.

Bild från inspelningen av SVT-succén ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin /SVT

Skapade miljöer för Vår tid är nu

En person som är expert på att särskilja olika tidsperioder genom inredning och arkitektur är Michael Higgins. Han är scenograf och har jobbat med den omåttligt populära SVT-serien ”Vår tid är nu”. Serien utspelar sig från 1945 och följer familjen Löwander under flera decennier.

För Michael Higgins och hans kollegor har jobbet varit att särskilja dessa olika perioder för att serien ska vara autentisk utifrån den period då den utspelar sig.

– När vi satte upp miljöerna i säsong ett reflekterade de till största delen inredning från innan och under andra världskriget. I de hem där familjerna hade tillräckligt med pengar använde vi inredning influerad av Jugend och Art Deco-stil, säger Higgins och fortsätter.

– I arbetarklasshem handlade det mer om utrymmet, inredning var sekundärt även om det gick att hitta olika allmoge-föremål som hintade om familjens lantliga historia.

Michael Higgins. Foto: Privat

Finns det något speciellt, till exempel lampor eller bord, som särskiljer en tidsperiod från en annan? 

– När vi valde filmplatser tittade vi på hem med rätt tidsperiods arkitektur och säkerställde att de hade rätt tidsmarkeringar. Högt i tak, fönster, dörrar och trälister hjälper till att berätta en plats historia. Efter det tittade vi på väggfärg, måleri och tidsenliga tapeter som verkligen kan förändra ett rum.

– Nästa steg var att addera tidsenliga möbler, då försökte vi ha åtminstone en riktig ”showpiece”-möbel som tydliggjorde tidsperioden, soffor är perfekt för det syftet. Utöver detta adderade vi saker som gardiner, kuddar och andra saker som bringade värme.

Foto: Johan Paulin /SVT

I Hemnets undersökning var sekelskifte den överlägset mest populära byggperioden. Vad för dig särskiljer sekelskiftet från andra perioder?

– Till en början handlar det om storlek. I dag har praktiska orsaker gjort att de flesta av oss måste bo utrymmesmässigt begränsat. Om du kliver in i ett rum med tre meter i takhöjd gör det verkligen intryck på en. Allt var större under den perioden, som fönster, dörrar och golvyta. Kombinerar du det med detaljer i gips och träarbeten skapar det verkligen en känsla av genuint hantverk som idag har blivit åsidosatt av mer modern inredning.

Higgins berättar att en av de största utmaningarna med ”Vår tid är nu” har varit att hitta rätt platser för att spela in på. Om inte storleken på rummen, takhöjden eller andra detaljer är korrekta blir trovärdigheten drabbad. Exempelvis så blev han inspirerad av Hallwylska museet i Stockholm när de skapade Helgas hem i serien, familjens matriark som spelas av Suzanne Reuter.

– En sekelskifteslägenhet kan såklart inredas ljust och fräscht, men tål också mer vågade val av tapeter och färger för att skapa ett mer personligt hem, säger Michael Higgins.

Foto: Johan Paulin /SVT