Undersökning: Byggnadsperioden som Hemnet-besökarna vill ha

Generös takhöjd, fiskbensparkett och kakelugn verkar ligga högt på svenskars önskelista för nytt boende. Det visar en ny undersökning, om vilken byggnadsperiod som är mest populär, genomförd av Hemnet med drygt 2 000 deltagare.

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Nästan varannan deltagare i undersökningen föredrar klassiska bostäder byggda mellan 1870 och 1929. Näst populärast är moderna bostäder byggda mellan 2000 och idag (23%) följt av funkisbostäder byggda mellan 1930 och 1959 (17%).

Minst populära är bostäder byggda under den postmodernistiska eran mellan 1980 och 1999.

– Det är intressant att byggåret har så stor betydelse för hur eftertraktad en bostad är. Genomsnittspriset är betydligt högre för exempelvis sekelskiftesbostäder men det finns också många bostadsjägare som föredrar modern arkitektur. Vi ser ett stort intresse att söka på byggår bland våra besökare, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

LÄS MER: Hur syns en tidsperiod? Experten från ”Vår tid är nu” berättar

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes mellan den 19 och 22 oktober via en enkät på hemnet.se och i Hemnets appar. Totalt hade undersökningen 2028 deltagare. Frågan som ställdes var ” Vilken byggnadsperiod för bostadshus är din favorit?”.