Fixa den perfekta tavelväggen – expertens bästa tips

Att sätta tavlor och posters tillsammans och skapa en tavelvägg är det perfekta sättet att göra hemmet mer personligt. Vi har frågat Annica Wallin, designchef på Desenio, hur man bäst kommer igång.

Hur ska man börja med sin tavelvägg?

– En tavelvägg går att kombinera på mängder av sätt, och det är helt fritt att kombinera och sätta upp dem efter eget tycke och smak. Känns det svårt finns det några tumregler. Det vanliga är att man bygger utifrån en vågrät linje, i över-, underkant eller centrerat i mitten. Ett annat sätt är att utgå från en tavla i mitten och sedan bygga utåt med en mix av olika storlekar.

Så kan du bygga din egen tavelvägg – se Desenios mallar här.

Foto: Desenio

Hur kan man hitta inspiration till tavelväggen?

– Utgå från din personliga stil. Vill du skapa en stilren tavelvägg eller en mer färgstark och personlig variant? Vill du skapa kontrast och mycket utryck, mixar du färg och många konststilar; illustrationer, abstrakta målningar och modern fotokonst skapar den perfekta personliga stilen. Vill du skapa harmoni utgår du från lugna motiv, gärna i en färgskala som går ton i ton. En harmonisk vägg bygger du genom att blanda naturmotiv, enkla stilrena illustrationer och någon texttavla, gärna i en jordnära palett i beigea och dova pasteller. Om det känns svårt att välja motiv så har vi mängder med kombinationer och inspirationsbilder i vår webbutik.

Vad är det vanligaste misstaget folk gör när de ska skapa en tavelvägg?

– Många placerar tavlorna för långt ifrån varandra, då upplevs de inte grupperade. Ett annat misstag är att sätta dem för högt upp på väggen. En vanlig regel är att låta mittpunkten på kollaget eller motivet placeras cirka 145 centimeter upp från golvet, då hamnar det i en bra ögonnivå.

Foto: Desenio

Vad är det för trender som är tydliga just nu?

– Vi ser nya riktningar på tavelväggar som trendar, främst är det utifrån hur de placeras på väggen. En rådande trend är att bygga stort från golv till tak. Det är även populärt att sätta tavlorna runt en möbel som en säng, soffa eller byrå. Tavlorna placeras både över och på sidorna om möbeln, ner mot golvet. Att våga maximera mer i kontrast mot det minimalistiska är något vi ser allt mer av. Det är roligt att se att många av våra kunder vågar gå ifrån det monokroma och idag mixar fler konststilar, mönster och vågar sig på mer färg.

Få inspiration för tavlor till ditt hem – läs mer på Desenios hemsida.