Inredningshistoriens ikoner: Estrid Ericson

Endast 30 år gammal startade Estrid Ericson Svenskt Tenn. Teckningslärarinnan och tennkonstnärinnan från Hjo var en föregångare som affärskvinna och formgav flera av våra mest älskade designklassiker. Hennes unika känsla för det vackra skapade det som vi än idag känner som Sveriges mest eleganta inredningsbutik.

Foto: Svenskt Tenn

Efter en ganska kort karriär som teckningslärarinna fick Estrid Ericson anställning vid Svensk Hemslöjd. Där träffade hon den etablerade tennkonstnären Nils Fougstedt. Estrid Ericson var själv tennkonstnärinna och fann i honom ett gemensamt intresse i att erbjuda tidsenlig tennkonst till rimliga priser – och grundade 1924 Svensk Tenn på Smålandsgatan i Stockholm.

Med Estrid Ericsons stora känsla för form och intresse för inredning utvecklades ganska snart verksamhetens sortiment i metall till att också inkludera vackra ting i både glas och keramik. Estrid Ericson värnade det svenska hantverket och inspirerades av den brittiske Arts- & Craftsprofilen William Morris. Hon reste runt om i världen, köpte in produkter och hämtade egna intryck från Nord- och Sydamerika, England, Frankrike och Italien. Hon formgav ett otal bruksföremål, konstföremål, mönster och gjorde funktionalistiska möbler och föremål både hemtrevliga och färgintensiva.

Skapade svensk formhistoria

Redan i början av 30-talet var butiken, som flyttats till Strandvägen, etablerad som en av stadens mest eleganta inredningsbutiker. På 30-talet började Estrid Ericson också att anlita konstnärer och funkisarkitekter som Björn Trägårdh och Uno Åhrén, vars omsorgsfullt formade föremål blev betydande för firmans sortiment.

1934 inledde hon sitt samarbete med den landsflyktige österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank. Samarbetet blev livslångt. Tillsammans skapade de svensk formhistoria genom sin tidlösa stil, som de själva kom att kalla ”Accidentism” eller ”De lyckliga tillfälligheternas filosofi”.

Underlägget ”Bless this house oh Lord we pray” ritades av Estrid Ericson som en dörrdekoration som skulle skydda hemmet från ont. Foto: Svenskt Tenn

Josef Frank var en mästare på att formge lätta, flyttbara möbler och textilier – men det var Estrid Ericson som hade den unika känslan för att exponera dem i en trivsam helhet och med stor personlighet. Hon gjorde gärna loppisfynd, blandande högt med lågt, gammalt med nytt och samlade på snäckor och stenar.

Under hela 56 år var Estrid Ericson Vd för sin firma. Under denna tid formgav hon inte bara en mängd föremål som fortfarande älskas högt i våra hem. Tillsammans med Josef Frank lade hon grunden till en ny, tidlös stil och inredningsfilosof som attraherar än idag. Estrid Ericson sålde sitt företag vid 81 års ålder, men skapade några av sina mest utmärkande tennföremål kort innan hon gick bort, 87 år gammal.

Kortfakta

Vem: Estrid EricsonLevnadstid: 1894-1981Verksam som: Tennkonstnär. Formgivare. Grundare av Svenskt Tenn 1924. Vd för Svenskt Tenn under 56 år.Visste du att: Den 16 september 1944, när Estrid Ericson fyllde 50 år, bodde Josef Frank tillfälligt i exil på Manhattan. Mitt under ett rasande krig lät han skicka 50 helt nya tygmönster tvärs över Atlanten till Estrid Ericsons kalas.