Experten: Så fixar du ”hemmakänslan”

Att flytta in i en nyproducerad bostad innebär möjligheter, bostaden är oanvänd och du är den första som väcker den till liv. Det innebär en unik chans att skapa ett hem. – För att skapa trivselkänsla och att snabbare känna sig ”som hemma” i sin nya bostad rekommenderar jag att de personliga detaljerna får ta plats, säger Nina Thorkelsson, inredningsansvarig på Riksbyggen.

Foto: Riksbyggen

En nyproducerad bostad står på många sätt för en ny start. Du är den första som använder kylen, sover i sovrummet eller hamrar upp en tavla på väggen. Det är en unik chans att skapa en ”hemmakänsla” genom detaljer och inredning. Nina Thorkelsson, inredningsansvarig på Riksbyggen, menar att personliga detaljer är nyckeln till att skapa rätt känsla.– Kanske en ljusstake, ett fotografi, en tavla eller en souvenir från ett specifikt resmål känns värdefullt för dig. Det viktiga är att detaljen gör dig varm inombords när du ser den, inte att den är där för att du förväntas ha den. Att placera ut personliga ting tillsammans med andra inredningsdetaljer skapar en levande känsla, att någon bor här. Ett annat tips är att inte övermöblera, utan låta människan få ta mest plats i bostaden, inte prylarna.

Läs mer om Riksbyggens bostadsprojekt i hela landet här.

Foto: Riksbyggen

Få hjälp med inredningen

För att hjälpa bostadsköpare har Riksbyggen ett nystartat stilprogram där du kan få hjälp med att komplettera din inredningsstil med detaljer som lyfter ditt hem och skapar harmoni. Du kan läsa mer om stilprogrammet här.

En av de trender som vuxit fram på Hemnets objektsbilder under 2018 och 2019 är välbäddade sängar. Länge har en obäddad säng med mängder av kuddar varit trendigt, men det har nu vänt och istället syns allt fler välbäddade sängar med lyxig hotellkänsla, pyntat med stora mängder kuddar och kanske en sänggavel. Just textilier som kuddar, plädar, mattor och gardiner är något som Nina Thorkelsson menar kan ge liv åt bostaden. – Textilier av olika slag är viktiga komponenter för att skapa ”hemma”-känsla. Kuddar, mattor, plädar, gardiner – allt detta ramar in och mjukar upp och skapar de sista detaljerna som gör att bostaden får liv. Och sen är så klart belysningen i varje rum väldigt viktig för att skapa trivsel. Använd mycket stämningsbelysning och gärna levande ljus så som lyktor i ditt hem för att skapa myskänsla, säger hon.

Är det annorlunda att inreda en nyproducerad bostad i jämförelse med en bostad på successionsmarknaden? – Ofta börjar man planera inredningen av en nyproducerad bostad långt innan det är dags för inflyttning, och långt innan man sett bostaden i verkligheten. Det gör att man planerar mycket efter ritning och därför får man också möjligheten att ändra sig och tänka om flera gånger. Sista touchen sätter man först när flyttat in. Men det är ett spännande sätt att få se sin bostad växa fram både i tankar, på ritning och slutligen i verkligt resultat, säger Nina Thorkelsson.

Få inredningstips av proffsen. Hitta mer i inspiration till hemmet hos Riksbyggen.

Nina Thorkelsson, inredningsansvarig på Riksbyggen.