Designklassiker: Lilla Åland

Pinnstolarnas pinnstol, Lilla Åland, möbelmogulen Carl Malmstens kanske mest älskade och sålda möbel. Inspirationen fick han i Finströms kyrka på Åland.

Foto: Malmstensbutiken

På en promenad på Åland 1938, där Carl Malmsten höll en slöjdkurs, hamnar Carl Malmsten i Finnströms kyrka. I kyrkan får han syn på ett par pinnstolar av olika modeller som han blir förtjust i och ritar av. Dessa skisser blir senare kärnan för modellen Lilla Åland.

Det speciella med Lilla Åland är att den trots sin enkelhet är bekväm att sitta på – med sin höga rygg och lätt skålade sits. Stolens ursprungliga färg tros vara blå, på begagnatmarknaden är omålade exemplar dock vanligast. Lilla Åland tillverkas fortfarande och kan fås i olika färger och ytbehandlingar.

En svensk gigant

Carl Malmsten är en gigant inom svensk formgivning. Som 28-åring fick han sitt stora genombrott när han vann en tävling 1916 om uppdraget att formge möbler till Stockholms nya stadshus. Dessa möbler blev startskottet för flera prestigefyllda uppdrag.

Under 1920-talet samarbetade Malmsten med Ivar Tengbom, en av den tidens mest framstående arkitekter, och fick rita möblerna till både Konserthuset och Tändstickspalatset.