Så får du växter som överlever hemma

Brukar du ha otur med växterna hemma? Du är inte ensam. Men det finns lösningar för den som vill ha ett grönt hem men kanske saknar gröna fingrar. I den här artikeln har vi samlat tips för just dig.

Ibland kommer livet mellan dig och dina växter, men det finns växter som är mer överlevare än andra. De passar personer som lätt glömmer att vattna, jobbar oregelbundna tider eller reser mycket i arbetet.

I Plantagens rapport Växttrender för 2019 framgår det att den absolut viktigaste faktorn när man väljer växter till sitt hem är att de ska vara lättskötta. Hela 42 procent av de tillfrågade svarar att det är viktigt att växterna är lättskötta och inte behöver vattnas så ofta.

Vilka inomhusväxter passar dig? Kolla in Plantagens hemsida.

Vilka växter är överlevare?

Några klassiska ”överlevare” är kaktusar. De kan klara temperaturer mellan 10 och 25 grader samtidigt som de trivs i stark sol såväl som skugga. Om de får stå svalt en period kan de till och med blomma.

Om du vill ha något annat än kaktusar så har Plantagen tagit fram en lista på växter som passar bra. 

Dracenaväxter

Dracena är en glansigt grön inomhusväxt som finns i flera olika varianter, såsom exempelvis kantdracena. Stabil, tålig och luftrenande och ställer inga höga krav på vare sig ljus eller vattning.

Garderobsblomma

Garderobsblomma är en synnerligen lättskött klassiker som aldrig går ur tiden. En favorit i många företagsfönster, där looken är viktig men tiden är knapp. Kravlös grön växt som klarar det mesta, där av namnet.

Porslinsblomma

En porslinsblomma kan med fördel torka ut mellan vattningarna. De behöver oftast lindas upp på någon form av ställning, till exempel som på en båge. Med rätt ljusförhållanden kan du ha turen att få se små vita, väldoftande blommor ta form framför dina ögon. De är så perfekta och blanka att de för tankarna till konstgjorda material, som t.ex. porslin.

Monstera

Monstera är en relativt stor grön växt med klart gröna blad och ett friskt utseende. Kräver utrymme men vill helst inte stå i direkt solljus. Perfekt för dig som gillar att ha stora men få växter omkring dig.

Elefantöra

Elefantöra – ju mindre ljus desto större blad. Spretig, kravlös och charmig växt som ser ut som elefantöron på stjälk.

Enkla tips – så sköter du dina växter