Hållbara kök mer än enbart hållbarhet

Hållbarhet är viktigt för svenskar. Nästan 30 procent uppger att de investerat i klimatsmarta lösningar i sitt nuvarande hem, enligt en Hemnet-undersökning. För kökstillverkaren Marbodal är hållbarhet en central del i företagets arbete. – Hållbarhet handlar bland annat om hur vi kan underlätta för dig att leva ett hållbart liv i köket, säger Malin Göransson, köksdesigner i Marbodal-butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Foto: Marbodal.

Genom ständig produktutveckling, utveckling av nya smarta lösningar och hållbara material, vill Marbodal hjälpa svenskar att köpa kök med begränsad påverkan på människor och miljö. I praktiken innebär det ett stort antal innovativa lösningar.

Läs mer om Marbodals Svanenmärkta köksmodeller. – Det innebär exempelvis produkter för att underlätta återvinning. Vatten- och energibesparande vitvaror, förvaringslådor för bröd, frukt och grönsaker som ger råvarorna längre hållbarhet, förenkling av odling av grönsaker och örter i köket, säger Malin Göransson.

Svanenmärkta kök

En stor del av Marbodals köksmodeller är Svanenmärkta. Svanenmärkning är en certifiering som hjälper konsumenten att göra ett bra val för miljön. Produkter som är Svanemärkta utvärderas utifrån ett livscykelperspektiv – från hur den framställs till hur produkten tas om hand när den är förbrukad.

Vad innebär det att era kök är Svanenmärkta? – Svanenmärkta produkter har bedömts efter hur produkterna påverkar miljön från källa till avfall. Våra köksstommar, flertal av våra luckor och de flesta av våra laminatbänkskivor är Svanenmärkta, de klarar de hårda miljökrav som ställs för att en produkt ska få kallas Svanenmärkt, säger Malin Göransson.

Besök en Marbodal-butik i Stockholm och hitta ditt nya kök.

Foto: Marbodal.