Så får du din orkidé att överleva

Älskar du din orkidé men har svårt att få den att klara sig? Du är inte ensam, men med några enkla tips kan du få din orkidé att både växa och överleva.

Brudorkidén är Sveriges mest populära inomhusväxt, mycket tack vara sin mångfald i form av utseende och färg. Med några enkla knep går det att få din orkidé att blomma, om och om igen.

Ett bra tips är att klippa ned vissna stänglar och plantera om växten när den börjar bli för stor för krukan. Annars riskerar den att tappa sin luftighet och bryts då ner.

Hitta en orkidé för ditt hem på Plantagen – klicka här.

Tänk på detta med din orkidé:

  • Hur du placerar växten är viktigt, en orkidé trivs i ljus men inte i direkt solljus. Hitta ett öster- eller västerfönster med en rumstemperatur mellan 18-25 grader så kommer den att klara sig bra.
  • Jorden och vattning är självklart viktigt för en orkidé. Växten ska helst stå i en speciell orkidékompost som är tillräckligt porös för att rötterna ska trivas. Lyft hela krukan med växten i, om den känns lätt är det dags att vattna. Det är bäst att vattna blomman genom att doppa hela krukan i en hink med rumstempererat vatten, låt den stå i några minuter innan du tar upp den.
  • En orkidé gillar luftfuktighet. Du kan lägga stenar i botten av krukan, häll sedan vatten så det nästan täcker stenarna. Placera orkidén på stenarna, då står den med hög luftfuktighet men utan att stå i vatten.
  • När din orkidé blommar bör den få orkidénäring en gång i månaden. Det ger extra energi och hjälper växten att klara sig.
  • När orkidén har blommat kan du ställa in den i ett mörkt och svalt rum i några månader. När den väl tas fram på nytt har den bra möjlighet att sätta nya skott och återigen fylla ditt hem med sina färgglada blommor.

25 procent på alla orkidéer på Plantagen till och med 20/10 2019 – läs mer här.