Så kan du arrangera dina orkidéer

Brudorkidén är Sveriges mest populära inomhusväxt, enligt en rapport från Plantagen. I den här artikeln har Plantagen samlat fyra tips på hur du kan arrangera dina orkidéer.

Med sina spännande färgskillnader och storslagna blommor är det inte konstigt att brudorkidén är den mest populära inomhusväxten bland svenskar. Oftast står den i en kruka i fönsterkarmen, men det finns andra sätt att låta orkidén ta plats hemma.

Få mer inspiration på hur du kan använda orkidéer hemma – klicka här.

Flera tillsammans

Plantera tre till fem orkidéer ihop i en skål eller stor kruka toppat med dekorationssten, mossa eller bark. Det är även fint att sätta en grön växt med rankor i samma arrangemang som till exempel plättar i luften. Du kan också plantera orkidén i en cylindervas.

Svävande blomma

Linda ett klot av mossa kring rötterna och häng upp orkidén som en svävande växt, även kallat Kokedama. Vattna genom att spraya klotet eller ta ner och doppa klotet i vatten då och då.

Hänga fritt

Placera orkidén i ampel och ta bort blompinnar så stjälkarna får hänga fritt.

Med murgröna

Sätt orkidén med bara rötter i en vas tillsammans med en kvist murgröna. Detta arrangemang håller minst sex veckor, men troligtvis längre om du byter vatten lite då och då.

Visste du att…

De flesta orkidéer är så kallade epifyter, det innebär att de klamrar sig fast på andra träd eller växter och överlever genom att samla vatten och näring från sin omgivning. I och med att svenska hem inte är lika fuktiga som regnskogen är det viktigt att använda exempelvis speciell orkidéjord för att växten ska trivas. Det går också att använda mossa som fukthållare.

25 procent på alla orkidéer på Plantagen till och med 20/10 2019 – läs mer här.