Guide: Så inreder du nyproduktion

Marie Ramse är inredare och har jobbat på JM i 14 år. Här kommer hennes bästa tips om hur du förbereder din inredning innan inflyttning när du oftast bara har en ritning att utgå ifrån.

nyprod_kök

Ljust, fräscht och praktiskt – det är många som drömmer om en nybyggd bostad. Foto: Titania

1. Gör en moodboard

Spar dina inspirationsbilder och ta med dem när du ska göra dina inköp. Det kan vara en klok investering. Som med det mesta blir det oftast bättre om man planerar och tänker igenom hur man vill ha det i sitt nya hem. Köper man nyproduktion kan man ofta påverka den fasta inredningen, såsom kakel, golv och tapeter, och då rekommenderar jag verkligen att man gör en moodboard i till exempel Pinterest.

Det är ett fantastiskt bra verktyg där man ganska snabbt ser vilken stil man gillar. Använd sedan din moodboard när du ska göra dina val, både som hjälp när du väljer färg på ditt kakel eller som redskap när du ska välja matta. Tveka inte att ta hjälp av säljaren i butiken. Ta med dina bilder och visa vad som fallit dig i smaken, så kan de hjälpa dig att hålla ihop din inredning.

moodboard

Skapa ett konto på Pinterest eller riv ur tidningsklipp – du kommer snabbt få en bild av vilken stil du gillar. Foto: Alvhem mäkleri

2. Mät, mät, mät!

Innan du slår till på din drömsoffa – ta fram lägenhetsritningen och rita in de möbler du vill ska få plats. Då ser du ganska lätt om det kommer att fungera. Tänk luftigt när du ska möblera, hellre lite nättare möbler och inte för många. En matplats till exempel behöver ganska mycket plats för att man enkelt ska kunna passera även när man sitter vid bordet.

Möblera kring olika funktioner, våga flytta ut möblerna från väggarna och försök att få en bra balans i rummet, men glöm inte bort att blanda så det inte blir för mycket symmetri.

nyprod_möblering

Välj hellre färre och lite nättare möbler för att skapa rymd i lägenheten – och våga flytta fram soffan en bit från väggen. Foto: Alvhem Mäkleri

Några bra tumregler när du planerar:• 70 cm från matbordskant till vägg• 40 cm från soffkant till soffbord• 90 cm från skrivbordskant till vägg

Glöm inte att rita ut det jag kallar gångstråk, den yta man rör sig på mellan olika rum/funktioner. Det ska vara lätt att komma till badrummet eller balkongdörren. Tänk på mellanrummen, de är viktiga för luft och harmoni.

Även här finns det några bra tumregler:• 100 cm är en bra passage• 60 cm är en okej passage

Och här kommer det bästa tipset – ta reda på hissens innermått! Jag vet tyvärr många soffor som har fått lämnats tillbaka för att de har varit för stora och varken gått in i hiss eller i trapphus. Tvådelade soffor funkar oftast fint och är lätta att hantera.

3. Något gammalt, mycket nytt?

Att flytta är som att vända blad och börja något nytt och spännande. Många gör sig av med sitt gamla bohag och köper allt nytt. Jag är en fegis som helst flyttar in, bor in mig och sen byter ut det jag inte tycker fungerar. Om man är modig och gärna vill ha fint från första dag så glöm inte att ta fram lägenhetsritningen och skissa in de rätta måtten innan du beställer.

nyprod_blanda

Våga blanda gammalt och nytt för ett mer personligt och levande intryck.

För att hitta en skön hemkänsla så rekommenderar jag att man blandar det nya med gamla, älskade saker. De tillför ditt hem en personlighet och värme. Gamla möbler har en historia och ger spännande kontraster till det nya. Med bara nya möbler kan det bli lite opersonligt speciellt i nyproduktion där allt är nytt så försök att blanda med lite second hand. Det kan räcka med en vintagepall för att få till en inbodd känsla. Textilier är viktiga för att få till strukturer, mattor, kuddar och gardiner tillför mycket. Gör en fotovägg med egna bilder för att få in det personliga i det nya.

nyproduktion_modernt

Med nya stramare möbler blir uttrycket elegant och sobert. Foto: Alvhem Mäkleri

När det gäller ytskikten kan nyproduktion upplevas som lite platt då ytorna är praktiska och lättskötta. Man behöver jobba med kontraster, symmetri och assymetri. Fundera på vad det är du gillar i ”äldre” bostäder. Kanske kan du tillföra något av det till din bostad? Det kan vara att lägga sten som arbetsyta i köket, mönstrat kakel som hallgolv, sätta badrumskakel i tegelstensförband.

Du kan själv köpa en takrosett i färghandeln för att få in en mjukare form i taket och golvplank istället för trestavsparkett gör en stor skillnad på intrycket. Förändra några detaljer och du kommer att få ett mycket mer personligt hem.