Designklassiker: Lamino av Yngve Ekström

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Lamino signerad Ynvge Ekström – en tidlös fåtölj som följer med i flera generationer. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Nordiska Galleriet.

Att Laminofåtöljen är en av de främsta designmöblerna som skapats i Sverige råder det ingen tvekan om. Lamino är ett bra exempel på tidlös formgivning där naturens eget material och ett noggrant hantverk fått mötas. Resultatet är en möbel som är lika attraktiv idag som för 67 år sedan. Signifikativt för Yngve Ekströms formgivning och just Lamino är enkelheten i de rena och eleganta linjerna.

När Yngve Ekström ritade fåtöljen år 1956 gjorde han det med människan som utgångspunkt, vilket gör den lika behaglig att sitta i som att titta på. Han strävade efter att skapa den perfekta sittmöbeln. Långa studier av den sittande människokroppen och ett antal föregångare skulle så småningom leda fram till den välkända designklassikern. 

Foto: Nordiska Galleriet.

Fåtöljen är tillverkad i formpressad och skiktlimmad fanér och kläs i fårskinn, textil eller läder. Den görs i flera olika träslag och ytbehandlingar – allt från oljad valnöt till vitpigmenterad ek. Möbeln är lika attraktiv idag som för kommande generationer. Lamino finns i hundratusentals hem i Sverige och världen. Inom Lamino-familjen finns en tillhörande pall, ett bord samt en barnmodell som heter Lamini.