Designklassiker: Eva-fåtöljen av Bruno Mathsson

Vi tittar på moderna designklassiker som varit banbrytande i inredningssammanhang. Denna gång: Eva-fåtöljen av Bruno Mathsson – en såväl snygg som bekväm fåtölj som snabbt blev en klassiker i många hem. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Eva-fåtöljen med låg respektive hög rygg. Foto: Nordiska Galleriet.

Redan på 1930-talet började Bruno Mathsson bli känd för sina avancerade stolar. Efter en del prototyper i flätad linnegjord som fåtöljer och schäslonger hittade han rätt och utvecklade de fåtöljer som vi idag känner till som bland annat Eva, Miranda och Pernilla. Eva-fåtöljen formgavs av Bruno Mathsson 1941 och har sedan dess varit en klassiker i många hem, med skön sittkomfort. 

Bruno Mathsson studerade sittandets mekanik noga. Han provade till exempel att sätta sig i en snödriva för att kunna studera det avtryck hans kropp gjort – allt för att skapa en perfekt sittkurva. Han experimenterade även med böjlimningstekniken vilket gav honom möjligheten att uppnå en stark och tålig konstruktion med vackra detaljer utan att konstruktionen blev klumpig. 

Eva-fåtöljen går att få med eller utan armstöd, sittdelen är av massiv björk medan underredet och armstödet är av böjlimmad bok. Fåtöljen går att få i flera olika utföranden – med hög eller låg rygg och med olika klädsel. 

Bruno Mathssons fåtölj Eva är en klassisk fåtölj som finns i flera varianter. Fåtöljen produceras, likt många av formgivarens möbler, av varumärket Bruno Mathsson International – vars mål är att bevara och hylla designerns enorma arv.