Årets inredningstrender 2016

Ljust och fräscht verkar vara ett minne blott – men vilka trender kommer vi se på inredningsfronten i år? Vi frågade några av landets inredningsbloggare vad de ser i kristallkulan för 2016.

SS16---Krukor-och-amplar

Amplar fortsätter att vara ett populärt inslag i inredningen. Foto: Lagerhaus

Amplar och drinkvagnar

Anette på Inredningshjälpen tycker att inredningsåret 2016 känns som ett av de mest spännande på mycket länge. – Vi har ju länge efterfrågat ett mer långsiktigt och förståndigt konsumtionssätt, mera hållbarhet och miljötänk. Förhoppningsvis blir 2016 året då allt fler går från ord till handling! På materialfronten dominerar naturliga och gedigna material som trä, rotting, olika stensorter, terrakotta, keramik, jute och järn. Under året ser vi också mer färg och vågade färgkombinationer än vad vi är vana vid och då framförallt massor av blå, gröna och rosa nyanser.

Två inredningsaccessoarer att satsa på om man vill vara ”inne” 2016: – blomsterampeln som vi såg pånyttfödas under 2015. I år finns den överallt, en klassisk design i ny tappning. – serveringsvagnen/drinkvagnen, som får agera blickfångare i hemmet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En egen drinkvagn står på mångas önskelista. Foto: Glamhome

Fotografi och konst i inredningen

Sara som driver bloggen Creadomi tror man att 2016 blir kreativitetens år. – Detta är året då vi viker av från massproduktion och värderar det unika och äkta i produkterna. Allt vi tar oss för och inreder våra hem med ska leverera en känsla och därför får konsten och hantverket ett stort utrymme. Vi kommer omge oss mer av konst inom fotografi, litteratur, skulptur, tavelkonst, matlagning, mode, snickeri, musik och regi för att nämna några. Vi kommer också att se mer av tvärkonstnärliga uttryck, som exempelvis Modekokboken är en produkt av.

modekokboken1.insta

Modekokboken korsbefruktar mode, mat och foto. Foto: Creadomi

Gröna växter och hantverk

Trendspanarna tror man att grönt är skönt! – Hängande och inglasade växter, bladmönster och gröna toner visar att naturen är fortsatt het att inreda med. Gröna blomster, gärna stora, får mer än gärna pryda varje rum. Hantverk och trädetaljer ingår också i denna trend. Vi kommer att se naturliga material såsom trä med gyllene toner, natursten och marmor, kork, naturgarvat läder, terrakotta, jute, sjögräs, och metaller; präglade, etsade, oxiderade och bearbetade.

ikea_satsumas_inspiration_1-790x593

Ikeas nya serie Satsumas tar fasta på trenden med naturmaterial i inredningen. Foto: Ikea

Engelskt lantligt och rustikt

Bloggaren Maria Hörnquist säger såhär: – Med all osäkerhet i världen så ’vill vi tillbaka’ till trygghet och nostalgiska referenser som ornamenteringar, tofsar, tavelväggar, lager på lager, mönstrade tapeter och textilier, och vi vill så långt bort som möjligt bort från det kantiga och ’massproducerat raka’. En stor del av inspirationen kommer från slottsmiljöer och den engelska lantliga stilen med rustikt trä och chintz-blommiga tyger. Guldet stannar kvar och kombineras med ’mer guld’. Kanske klär du om en karmstol du redan har i en textil från en annan tidsepok som ger möbeln ett unikt uttryck. Oväntade stilkrockar som exempelvis en italienskdesignad 40-talsmöbel omklädd i ett Josef Frank-tyg, eller rotting mot svart sammet känns spännande och nytt. 2016 tänker vi ’hellre för mycket’ än för lite och den som vill gå hela vägen vågar sig testa samma mönster på både tapeter, sängkappa, lampskärm och gardiner.

4364_l

Klä om en pampig stol med ett tyg i avvikande stil. Eller varför inte köra samma typ på kuddar, gardiner och överkast? Foto: 1stdibs

Omtanke och medmänsklighet

Martin på Martinreda säger så här om 2016: – Förutom det uppenbara att kaktusen nu petar ner ananasen från förstaplatsen på idiotiska inredningsföremål som vi besudlar våra hem med så vill jag påstå att omtanken är den starkaste och tydligaste trenden 2016.

Vi har äntligen börjat tänka. 2016 är omtänksamhetens år och det avspeglar sig snabbt i inredningstrenderna. Vi väljer obehandlat trä och vi väljer kromfritt läder. När vi köper gör vi det dels på loppis och second hand men även genom kanaler med goda syften, tex via instagraminitiativet @designhjalpen. Vi gör detta på grund av miljön och på grund av medmänsklighet. Två företeelser som varit gravt åsidosatta de senaste åren, men nu vänder det!

Allt ovanstående kombinerat med den bildintensiva lilla appen Instagram kommer att styra inredningstrenden för 2016. Antalet likes på bilden från din nystylade hall är direkt avgörande för om du behåller den där vasen, tapetserar om eller lägger nytt marrakeshgolv. Tro mig. Nästan i alla fall.

kaktus

Kaktusen – 2016 års svar på ananasen? Foto: At my casa/ Å Myrberg