Hem med unik historia mest klickad förra veckan

Förra veckans mest klickade objekt, Lilla Ulfåsa, väcker drömmar en svunnen tid. Den stilfulla fastigheten är omgiven av vacker natur och har en stark kvinnohistorisk prägel.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Lilla Ulfåsa, den före detta inspektorsbostaden på Fogelstad, var mellan 1925 och 1955 platsen för den Kvinnliga medborgarskolan dit kvinnor i olika åldrar och från hela landet kom och för att studera. Några av de historiskt kända kvinnor som vistats på Lilla Ulfåsa är Elin Wägner, Siri Derkert och Moa Martinsson. Nu är fastigheten till salu och lockade mest klick på Hemnet förra veckan.

Charlotte Pellas på Historiska Hem förmedlar bostaden och berättar mer om fastighetens spännande historia.

– Elisabeth Tamm var en av de första kvinnorna som valdes in i regeringen 1922. Hon var ägare till godset Fogelstad. I inspektorsbostaden grundade hon den kvinnliga medborgarskolan. Den drevs fram till 1954 av en kvintett kvinnor, som förutom Elisabeth Tamm bestod av Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Kerstin Hesselgren och Elin Wägner. Gruppen var politiskt engagerad men partipolitiskt oberoende. Syftet med medborgarskolan var att utbilda kvinnor i medborgarskap och mobilisera dem att ta del av sina nyvunna rättigheter i och med den kvinnliga rösträtten. Deltagarna kom från hela Sverige och alla samhällsklasser.

Charlotte Pellas fortsätter berätta.

– Många mer eller mindre kända kvinnor kom naturligtvis att också att studera vid Fogelstad och till de mer välkända hör Siri Derkert och Moa Martinsson. Den senare uttryckte sig långt senare mycket fint när hon skriver ”Vid Fogelstad togs nya skikt av min hjärna i bruk. Jag var nervös, för det fanns luckor i mitt medvetande, men det fanns brister i de bildades vetande också, vad gällde samhället i stort och anonymt folk- så det jämnade ut sig!” För Siri Derkert blev Fogelstad oerhört viktigt och det var tack vare detta möte som hon vid tämligen hög ålder blev stor som konstnär och än idag kan vi studera hennes konstverk på Östermalmstorgs tunnelbaneperrong där Fogelstadgruppens kvinnor porträtteras.

Du kan läsa mer om objektet här, samt se fler bilder.

Foto: Historiska Hem

Foto: Historiska Hem

Foto: Historiska Hem

Foto: Historiska Hem

Foto: Historiska Hem