Husbåt till salu – unik bostad på Djurgården lockade mest klick

Har du någonsin drömt om att bo på en båt? Ja, då är du inte ensam. Med över 40 000 besök norpade M/S Lejon, ett fritidsregistrerat fartyg, platsen som veckans klicktopp. 

Letar du efter ett boende till havs? Se vilka husbåtar som ligger ute till försäljning.

Foto: HusmanHagberg Östermalm.

På Djurgården i Stockholm ligger M/S Lejon, vecka 24 mest klickade objekt. Totalt har fartyget på 90 kvadratmeter fördelat på tre plan, två toaletter, tre sovrum och flera öppna ytor. Därtill tillkommer även cirka 45 kvadratmeter soldäck.

”Med dubbla motorer, färskvatten- och avloppstank så är M/S Lejon optimalt om du vill tillbringa semestern i skärgården på ditt eget flytande sommarboende” står det i bostadsannonsen.

Foto: HusmanHagberg Östermalm.

– Fartyget är uppkopplat till kommunalt vatten och avlopp, samtidigt som du har möjligheten att koppla loss och dra iväg några veckor på semestern och utforska skärgården, säger Victor Sjölund, från HusmanHagberg Östermalm, som förmedlar objektet. 

Hur har intresset varit? 

– Riktigt bra. Vi når troligtvis ett avslut här runt midsommar.

Vill du veta mer? Klicka här.

Foto: HusmanHagberg Östermalm.

Är du sugen på att köpa husbåt? – Detta ska du tänka på!

Att bo på en husbåt har en särskild charm. Frestelsen av att ha skiftande utsikter, känslan av frihet, och pulsen av vattnet under dina fötter kan vara oemotståndlig. Men det finns en hel del att tänka på innan du flyttar till havs. Här följer några viktiga punkter att väga in innan du bestämmer dig:

Skaffa kunskap om olika typer av husbåtar

Stationära mot rörliga: Vissa husbåtar är byggda för att vara på en plats, andra är designade för äventyr. Ditt val påverkas av om du vill utforska olika platser eller föredrar att ha en fast hemmabas.

Material och konstruktion: Olika material påverkar båtens estetik, hållbarhet och underhållsbehov. Träbåtar kan kräva mer underhåll men erbjuder en klassisk känsla, medan stålbåtar kan vara mer hållbara men tyngre.

Ekonomiska överväganden

Driftskostnader: Utöver båtens inköpspris kommer andra återkommande kostnader. Fundera på hur dessa passar in i din budget.

Underhåll: Eftersom de ständigt utsätts för vatten, kan husbåtar kräva mer underhåll än en traditionell fastighet. Tänk på långsiktiga underhållskostnader.

Förtöjningsplats och lokala regler

Tillgänglighet: En perfekt husbåt kan bli problematisk om det inte finns någonstans att förtöja den. Utforska dina alternativ i förväg.

Lokala regler: Varje område kan ha unika lagar gällande bostadsbåtar – det kan inkludera allt från avloppshantering till skatter.

Vatten och avlopp

Vattentillförsel: Boendet på vattnet betyder inte automatisk tillgång till rent vatten. Fundera på hur du ska fylla på färskvatten regelbundet.

Avloppshantering: Att leva på en husbåt innebär att vara medveten om miljön. Tänk igenom hur du hanterar avfall och avlopp.

El och energi

Strömkällor: Utan tillgång till stadens elnät behöver du andra lösningar. Solpaneler kan vara ett smidigt och miljövänligt alternativ.

Uppvärmning och kylning: Värme kan bli en utmaning på vattnet, särskilt under vintermånaderna. Kanske behöver du överväga dubbelglasade fönster eller energieffektiva värmelösningar.

Säkerhet ombord

Flytvästar och nödutrustning: Förbered dig för olyckor. Se till att alltid ha tillräckligt med säkerhetsutrustning.

Brandbekämpning: Brandsäkerhet är avgörande. Ha alltid fungerande brandvarnare och kvalitetsbrandsläckare ombord.

Justeringar efter livsstil

Begränsat utrymme: Utrymmesbrist kan vara en utmaning. Var kreativ med förvaring och överväg att minska dina ägodelar.

Anpassning till vattenlivet: Vattnets rörelser, ljuden och den ständiga närheten till naturen kan kräva en viss anpassningsperiod.

Försäkring och dokumentation

Specialförsäkring: Hitta en försäkring speciellt anpassad för husbåtar, som tar höjd för de unika riskerna.

Registrering: Precis som med bilar kan det finnas ett behov av att registrera och licensiera din husbåt.

Att välja husbåtslivet kan vara en av de mest givande besluten du gör, men det är inte utan sina utmaningar. Med rätt förberedelser och en förståelse för vad det innebär kan du säkerställa att ditt liv på vattnet blir så problemfritt och njutbart som möjligt.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.