Charmigt stenhus på Gotland lockade mest klick

Många drömmer om ett eget stenhus på Gotland. Det syns i alla fall om man kollar på Hemnets klicktopp som vecka 15 blev ett litet stenhus i Väskinde socken på västra Gotland. Det rustika huset är omgivet av lummig grönska och för tankarna till en lugn tillvaro. 

Bild: Fastighetsbyrån Gotland.

Huset byggdes 1904 och fungerade då som en komplementbyggnad till gården, sen dess har huset varsamt renoverats men behållit sin rustika charm. Här erbjuds ett enkelt och lättskött boende med kök, vardagsrum och ett rymligt övernattningsloft. I huset finns välbevarade attribut som plankgolv, öppen spis, putsade väggar och synliga takbjälkar. 

Tomten på 1 251 kvadratmeter är full av växtlighet som omger byggnaden. Utanför entrén finns en borrad brunn med eldriven tappkran och längs med vägen finns en kalkstensmur. Stenhuset har fått mycket uppmärksamhet säger mäklaren Nicoline Bergman. 

Bild: Fastighetsbyrån Gotland.

— Intresset har varit väldigt stort, jag slog rekord i visningsdeltagare på knappa 200 personer, berättar Nicoline Bergman på Fastighetsbyrån Gotland. 

Väskinde socken är ursprungligen en jordbruksbygd, men numera finns endast ett fåtal gårdar i drift. Havet ligger en cykeltur bort och det finns flera sevärdheter i närheten, bland annat Lummelundagrottorna och en pampig kyrka från 1200-talet. 

Bild: Fastighetsbyrån Gotland.

— Ett litet och lättskött hus med en otroligt fin omgivning bland betande lamm och rapsåkrar. Det är ett typiskt gotlandshus i ett litet format, det som sticker ut är det orörda och oförstörda skicket på huset som är väldigt sällsynt idag, säger Nicoline Bergman. 

Bostaden har i skrivande stund kommit upp i hela 55 900 besök på Hemnet. 

Vill du läsa mer om huset? Klicka här.