Renoverad skola – från husdröm till drömhus

En 120 år gammal renoverad skola lockade mest klickad på Hemnet under vecka 35 och 37. Här bor man med vackra omgivningar, soliga uteplatser och med smarta invändiga speciallösningar.

Hitta ditt egna drömprojekt! Se vilka skolor som ligger ute till försäljning.

Foto: Oliver Nilsson/Husfoto. 

Villan, som ligger i Bjuv, består av 8 rum fördelat på 379 kvadratmeter. Här har ägarna renoverat med hållbarhet i fokus, där varje kvadratmeter har planerats och utnyttjas väl. De sociala ytorna i vardagsrummet är luftiga och takhöjden på 3,5 meter, i kombination med stora fönsterpartier, skapar ytterligare rymd. 

– De som köper det här boendet kan förvänta sig en kombination av villalivet och skoldrömmen i en unik mix. Låt barn med spring i benen utnyttja den parkliknande tomten till fullo samtidigt som man själv ligger i poolen och njuter av utsikten av sitt vackra 120 år gamla hus, säger mäklaren Stellan Kjellsson på Svenska Mäklarhuset, som förmedlar bostaden. 

Foto: Oliver Nilsson/Husfoto. 

På ovanvåningen finns två lägenheter som ursprungligen var lärarinnebostäder. Den stora lägenheten är renoverad med allt ett boende behöver. Den andra lägenheten är i renoveringsbehov och saknar färdigställda badrum och kök. 

– Det är ett storslaget boende med charm, detaljer och speciallösningar som inte hittas i många andra bostäder. Takhöjden, de välvda fönstren med dess ljusinsläpp och de fantastiska dubbeldörrarna in till de gamla skolsalarna hamnar i fokus, säger Stellan. 

Foto: Oliver Nilsson/Husfoto. 

I skrivande stund har villan kommit upp i över 63 200 klick på Hemnet.

Vill du läsa mer om villan? Klicka här.

Går du i tankarna att renovera skola till bostad?

Att omvandla en gammal skola till bostad är en unik möjlighet att kombinera historisk charm med modern komfort. Skolor erbjuder oftast stora ytor, höga tak och en arkitektur som talar om en svunnen tid. Men för att göra omvandlingen rättvisa finns det några nyckelaspekter att beakta.

Förberedelser och tillstånd

Bygglov och tillstånd: Varje kommun har sina egna specifika bygglovskrav. Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att förstå vad som krävs. Även om byggnaden redan står där, kan ändringar av användningen eller strukturella förändringar kräva specifika tillstånd.

Byggnadsinspektion: För att säkerställa att du inte stöter på oväntade problem under renoveringen, bör en detaljerad inspektion genomföras. Detta kan avslöja allt från strukturella problem till asbest som kan behöva tas om hand.

Layout och design

Planlösning: Äldre skolors layout var inte designade med tanke på boende. Se över rumsindelningen och bestäm hur du kan omstrukturera för att skapa ett hemtrevligt och funktionellt utrymme.

Bevara unika detaljer: Tänk på gamla kateder, inbyggda skåp eller ursprungliga trägolv. Försök att integrera dessa historiska detaljer i din nya bostadsdesign.

Strukturella överväganden

Förstärka byggnaden: Många gamla byggnader byggdes enligt äldre normer och kan behöva förstärkas eller förbättras för att vara säkra för boende.

Uppdatera vattensystem: Gamla vattensystem kan vara av bly, och gamla elektriska system kanske inte klarar av moderna apparaters belastning. Dessa system måste granskas och ofta uppgraderas.

Säkerhet

Brandskydd: Gamla skolor kan sakna adekvat brandskydd. Installera moderna brandvarnare, överväg sprinklersystem och ha en tydlig utrymningsplan.

Säkerhetssystem: Med tanke på byggnadens storlek och eventuellt flera ingångar och utgångar, kan ett omfattande säkerhetssystem vara klokt att installera.

Energianvändning

Isolering: Äldre byggnader har ofta bristfällig isolering, vilket kan leda till höga uppvärmningskostnader. Investera i kvalitetsisolering för tak, väggar och golv.

Hållbara energilösningar: Med stora takytor kan solpaneler vara en utmärkt investering. Värmepumpar eller geotermisk uppvärmning kan också vara alternativ.

Omvandla utrymmen för nya behov

Utveckla utomhusutrymmen: Skolans ursprungliga spelplats eller idrottsplan kan förvandlas till vackra trädgårdar eller en uteplats för familjeunderhållning.

Omvandla utrymmen inomhus: Överväg att omvandla stora gemensamma utrymmen, som en aula eller gymnastiksal, till hemmabio, gym eller andra rekreativa utrymmen.

Estetiska överväganden

Inredning: Med tanke på byggnadens historia, överväg att blanda modern inredning med antika eller vintage detaljer för att skapa en harmonisk balans.

Belysning: Stora fönster och höga tak kan erbjuda unika belysningsmöjligheter. Anpassa belysningen för att framhäva arkitektur och skapa en mysig atmosfär.

Tillgänglighet

Anpassa för alla: Stora skolbyggnader kan ha många trappor. Om du eller någon i din familj har särskilda behov, planera för hissar, ramper eller andra tillgänglighetsanpassningar.

Budget och finansiering

Sätt en budget: Att förvandla en skola till ett hem kan vara dyrt. Skapa en detaljerad budget och överväg varje kostnad, från rör till inredning.

Sök bidrag eller skattelättnader: Vissa stater eller kommuner erbjuder incitament för att bevara och renovera historiska byggnader. Forska för att se vad som kan vara tillgängligt i ditt område.

Genom att noggrant planera, förbereda och vara medveten om skolbyggnadens unika utmaningar kan du skapa ett drömhem som bevarar historien samtidigt som det erbjuder modern bekvämlighet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.