Stilfull 1860-talspärla med historisk charm lockar

Dubbla kakelugnar, stuckaturer och spegeldörrar. Alla originaldetaljer i den här 1860-talsbostaden gör det lätt att förstå varför den blev Hemnets mest klickade objekt två veckor i rad. Lägenheten ligger vid Mosebacke torg på Södermalm i Stockholm – men har utsikt ända bort till Östermalm.  

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Bild: Historiska Hem.

På fjärde våningen i ett hus från 1864 ligger lägenheten på 82 kvadratmeter som blev veckans klicktopp vecka 11 och 12. Här kryllar det av vackra originaldetaljer och bostadens äldre charm är påtaglig.  

– Lägenhetens stil är en mix mellan 1860-tal och jugend. Det ursprungliga huset från 1864 fick nämligen 1904 ytterligare två våningar samt gårdsflyglar i samband med en tillbyggnad, berättar Björn Schumacher, mäklare på Historiska Hem, som förmedlar objektet.  

Utsikt mot Mosebacke torg

Takhöjden på 3,2 meter, de gräddvita väggarna och stora fönsterna gör bostaden luftig och ljus. Kök, vardagsrum och sovrum ligger i fil vilket är ett eftertraktat attribut i äldre lägenheter. I vardagsrummet ryms både soffgrupp och matplats med utsikt mot Mosebacke torg. I hörnet vid soffgruppen finns en crèmefärgad kakelugn som sträcker sig upp till stuckaturerna i taket.  

Se fler klicktoppar här!

Bild: Historiska Hem.

– Du får en fantastisk utsikt, vilsam känsla och rejält med originaldetaljer som exempelvis golv av furutiljor, stuckatur, takrosetter och en vacker fungerande kakelugn i vardagsrummet, säger Björn Schumacher.  

Genom speglade dörrar från vardagsrummet tar du dig in i köket. Här möts du av ljusgrå skåpsluckor, träbänk, öppna hyllplan och gasspis med sex plattplattor. På andra sidan av vardagsrummet ligger det stora sovrummet med ljusgröna väggar, rundad kakelugn och plats för både stor säng och skrivbord.  

Bild: Historiska Hem.

Från hallen finns både ingång till badrum och ett mindre rum som idag används som barnrum.Badrummet renoverades 2021 och fick då golvstående badkar med takdusch, ljusrosa väggar, mörkgrön klinker på golvet och öppna hyllor i marmor.  

– Både lägenhetens lugn och utsikt sticker ut. Intresset har varit stort, men det är det alltid på en adress som Mosebacke torg, säger Björn Schumacher avslutningsvis.

Vill du läsa mer om objektet? Klicka här.