Försäljningen av nyproduktion pekar uppåt

Försäljningen av nyproducerade bostadsrätter på Hemnet har tagit fart efter sommaren. Det såldes också mer nyproducerat under tredje kvartalet, i jämförelse med andra kvartalet, i hela landet. 

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Försäljningen av nyproducerat har ökat något i Sverige, men i Stockholms län syns inget uppsving utan där fortsätter försäljningen att minska på kvartalsbasis.

– Vi hade ett relativt högt antal sålda nyproducerade bostadsrätter i riket i september, det högsta antalet sedan i december. I Stockholm fortsätter dock marknaden att vara trög och försäljningen även i riket sjunker närmare 30 procent på årsbasis, så det är en fortsatt svag marknad, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Under tredje kvartalet såldes det drygt sex procent fler nyproducerade bostadsrätter på Hemnet än under andra kvartalet. I Stockholms län fortsatte dock nedgången för sjunde kvartalet i rad.

– Trenden för Stockholm är, förvånande nog, svagare än för hela riket. Man kunde ha trott att en bättre trend skulle ha startat i Stockholm, säger Staffan Tell.

Han fortsätter.

– Vi har sett exempel på att byggbolag plockar bort projekt som ligger längre fram i tiden. Kanske för att minska konkurrensen för objekt som är närmare till tillträde. Vi räknar dock med att de objekt som tas bort tids nog kommer ut igen, säger Staffan Tell.

Läs mer: Nyproduktion prissänks
Läs också: Lika många tror på sjunkande som stigande priser