Ett exempel på hur man bygger broar mellan människor, bostadsformer och stadsdelar

Göteborgs centrum har tagit klivet över älven, vilket har fått Hisingen att blomma upp. Här förädlar bostadsutvecklaren Balder 573 hyresrätter och bygger närmare 600 nya bostadsrätter. Visionen med projektet är att bygga bort såväl bostadsbristen som att bygga upp den sociala hållbarheten i området.

Illustration som visar Långströmsallén.

Lindholmen på Hisingen är ett av Göteborgs mest spännande områden. Inom de närmsta åren kommer det byggas 10 000-tals bostäder, butiker, restauranger och hotell. Hisingen har kommit närmare centrala Göteborg i takt med att centrum rört sig mot andra sida älven. Det är framtidens centrum i Göteborg vi ser växer fram.

Förädlar och bygger nytt

2012 tog den lokala bostadsutvecklaren Balder över förvaltningen av Långströmsgatan. Vid övertagandet sattes en plan i verket där målet var att dels ge 573 hyresrätter nytt liv, men också att addera ca 600 nya bostadsrätter i vad som blir bostadsområdet Långströmsallén – initialt kvarteren Triliten och Bergsfallet.

Gör en intresseanmälan för Långströmsallén – klicka här.

Först ut är kvarteret Triliten som till en början kommer bestå av 102 bostadsrätter med inflyttning redan vintern 2019. Samtidigt som Triliten och Bergsfallet byggs uppdateras de befintliga och eftersatta hyresrätterna.

Projekten, och Balder, är en del av BoStad2021. Det är ett unikt projekt där Göteborgs Stad samarbetar med näringslivet för att bygga 7 000 nya bostäder till 2021 då Göteborg firar 400 år. Långströmsallén är ett bra exempel på visionen med BoStad2021 och hur smart byggande inte enbart skapar nya bostäder, utan också öppnat upp för nya möjligheter för de boende.

Illustration som visar köket i en av lägenheterna i Långströmsallén.

Öppnar upp för att umgås

Bostadsområdet kommer ha ett stort antal funktioner som på olika sätt ska ge människor möjligheten att umgås. Exempelvis kommer det finnas strövområden, bil- och cykelpooler, utegym, lekplatser och mycket mer. Detta, tillsammans med närheten till centrala Göteborg, underbygger en social hållbarhet i vardagen för de boende i Långströmsallén.

För mer information om Långströmsallén – klicka här.

Distanser till Göteborgs knutpunkter från Långströmsallén:

  • 9 minuter till Backaplan med bil.
  • 12 minuter till Eketrägatan om du tar en promenad.
  • 13 minuter till Lindholmspiren på cykel.
  • 2 minuter till förskola om du går.

Fakta: Detta är BoStad 2021:

Satsningen ingår i BoStad2021, ett samarbete mellan Göteborgs Stad och byggaktörer i området. För att möta bostadsbehoven gör Göteborgs Stad tillsammans med ett antal kommunala, privata och kooperativa byggaktörer en unik satsning som ska ge 7000 nya bostäder, utöver det ordinarie bostadsbyggandet. Bostäderna ska stå klara 2021 då Göteborg firar 400 år.

Illustration som visar ett vardagsrum och utsikten i en av lägenheterna i Långströmsallén.