Norska bostadsutvecklaren storsatsar i Sverige

OBOS är, trots att det är en av Nordens största bostadsutvecklare, relativt okänt i Sverige. Det ska det bli ändring på. – Vi storsatsar och vill ha samma position som vi har i Norge, säger Ulrika Liiv, kommunikations- och hållbarhetschef på OBOS Sverige.

Illustration som visar ett bostadsområde med bostäder byggda av OBOS. olika varumärken.

OBOS historia går så långt tillbaka som till 1929 då företaget startades med inspiration från den svenska modellen för kooperativt bostadsbyggande. Spolar vi fram till dagsläget har OBOS tagit ett stabilt grepp om att vara den största bostadsutvecklaren i Norge, där de förvaltar över 200 000 bostäder.

Bygger OBOS där du bor? Läs mer här.

Redan stora i Sverige

OBOS har varit aktiva i Sverige sedan 2013 och omsatte 2018 över tre miljarder kronor, men det är få som känner till att företaget äger kända varumärken som Myresjöhus och SmålandsVillan. De två husleverantörerna kompletterar varandra, SmålandsVillan är mer kostnadseffektivt medan Myresjöhus erbjuder hus i en annan prisbild, menar Ulrika Liiv. – Det är en fantastisk styrka att ha den bredden i erbjudandet. Det är viktigt att veta vilka OBOS är och att vår storlek skapar trygghet för alla som köper bostad av oss, säger Ulrika Liiv.

Foto: OBOS

Under nästa år kommer OBOS lansera ett kooperativt upplägg, likt det de har i Norge med drygt 400 000 medlemmar. Målet är att ha 40 000 medlemmar i Sverige inom 5–10 år. I Sverige har OBOS en bred produktportfölj med radhus, kedjehus, flerfamiljshus som kan vara äganderätter, men i de flesta fall bostadsrätter.

Läs mer om OBOS bostäder här.

Sedan 2013 har OBOS fokuserat på medelstora svenska städer där de framförallt kommunicerat på kommunnivå. I och med satsningen på den svenska marknaden blir det större fokus på även Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vad vill ni att svenska bostadsköpare ska förknippa Obos med? – Trygghet mest av allt. Det är viktigt att det är tryggt att köpa en bostad och att det medför en trygghet på lång sikt att köpa av en stor bostadsutvecklare som OBOS. 

Fakta: Detta är OBOS

  • Bostadsbolag med Norge som hemland.
  • OBOS har knappt 1 000 anställda i Sverige.
  • I koncernen ingår bland annat Myresjöhus, SmålandsVillan och OBOS Kärnhem.