Lyxiga bostäder byggs i Stockholms skärgård

Strax utanför centrala Nacka växer ett unikt bostadskvarter fram. I Tollare, en småstad precis vid vattnet, ligger inflyttningsklara bostäder med stadspuls runt ena hörnet och skärgården runt det andra. 

Som boende har man nära till både vatten och natur.

Vyn är ett bostadsprojekt med fyra flerbostadshus i Tollare, Nacka. Husens läge, kombinerat med lägenheternas utformning och arkitektur, samspelar på ett sätt som gör att projektet särskiljer sig från det mesta som byggs idag, berättar Caroline Pernitz, från Tobin Properties, som står bakom bostadsprojektet.

Vill du veta mer om Vyn – läs mer här.

Husens läge med utsikt över både vatten och natur skapar verkligen en trivsam och harmonisk känsla i lägenheterna. Det faktum att husen är byggda högt uppe i en brant sluttning bidrar dessutom till en magnifik utblick över Lännerstasundet, säger hon.

Noggrant utvalda detaljer

Hon menar att det finns en orättvis bild av att nyproducerade bostäder är platta och själlösa, men att Vyn är ett tydligt exempel på att det inte behöver vara sant. 

Lägenheterna i kvarteret har stora fönster som släpper in mycket ljus, sobra färgval och noggrant utvalda detaljer som vitpigmenterad ekparkett samt bänkskivor och fönsterbräden av jurakalksten. Utsidan är till skillnad från den harmoniska insidan, mer djärv med en fasad klädd i skiffer och koppar. 

Vyns fasader i skiffer med burspråk i koppar.

Skiffret i kombination med de vackra kopparburspråken gör att husen smälter in i omkringliggande natur, samtidigt som det tar för sig på ett kaxigt sätt i området, säger Caroline Pernitz.

Vill du göra en intresseanmälan – läs mer här.

Unika bostäder

Ingen lägenhet i projektet är den andra lik. Samtliga har skräddarsydda planlösningar, från två rum och kök som perfekt för paret som vill flytta till något mindre, till den stora fyran som passar den växande familjen. 

Sobra färgval och vackra detaljer som bänkskivor av jurakalksten.

Bostäderna är också ritade för att göra den vardagliga samvaron enklare och mer lustfyllt. Ett exempel på det är köken som är ritade för att användas mycket och av många, med generösa köksöar att duka upp maten på eller läsa läxorna vid.

Vill du se fler bilder på bostäderna? Klicka här.

Husen är en del av bergsluttningen och bostäderna är optimerade för att skapa mycket ljusinsläpp och fina vyer ut mot omgivningen. Bakom designen står Utopia Arkitekter, som har hämtat sin inspiration från omgivningen. 

Naturen utanför har fått sätta ramar för bostäderna i Vyn.

Naturen har fått sätta ramar både för gestaltning och materialval. Hela huset är byggt runt vyer. Både vyerna från respektive lägenhet ut mot vatten och natur, men också vyerna inom bostadens väggar som ger rena siktlinjer och mycket ljus, berättar Mattias Litström, arkitekten bakom projektet.

Bo mellan stad och skärgård

Under de senare åren har Tollare blivit ett populärt område att bo, speciellt bland barnfamiljer som uppskattar närhet till naturområden, skolor och pulsen från centrala Stockholm. En kort promenad bort, nere vid kajen, ligger både glassbar och kvarterskrog intill vattnet. Uppe vid Tollare Torg finns skola, matbutik och kommunikation till Slussen och vidare.

Fakta: VynRum: 1-4 rum och kök Boyta: 40 – 156 kvadratmeter Upplåtelseform: Bostadsrätt Inflytt: Omgående