”Byggs många vindsvåningar, men få som denna”

En av Sveriges mest exklusiva lägenheter byggs just nu på Östermalm i Stockholm. Lägenheten, som kostar 69 miljoner kronor, har väckt stort intresse på Hemnet. 

– Det byggs många vindsvåningar, men ytterst få som är som denna, säger Richard Lagerling, fastighetsmäklare på Lagerlings, som säljer bostaden. 

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

Foto: Lagerlings.

Att bostäder säljs för höga priser är inget nytt för Östermalm. Den senaste 12-månadersperioden är snittpriset per kvadratmeter på Östermalm drygt 92 000 kronor. Det går att jämföra med snittpriset per kvadratmeter i Stockholm som är 55 000 kronor, eller hela riket där snittpriset är 38 000 kronor.

Men bostadsmarknaden är föränderlig. På Östermalm har marknaden varit avvaktande det senaste året, först nyligen har köpare och säljare vaknat till liv, förklarar Richard Lagerling.

– Även om du köper en lägenhet för 50 miljoner kronor så läser du tidningarna och påverkas av vad som skrivs. Sedan drygt nio månader har priserna på marknaden stått stilla, det gör att spekulanter är mer trygga i dag. Just nu ser vi en ketchupeffekt där det lossnar, i och med att det går att köpa och sälja på samma marknad, säger han.

Exklusivt objekt

På Fredrikhovsgatan på Östermalm byggs nu en av landets mest exklusiva lägenheter, som också var Hemnets näst mest klickade objekt vecka 39. Med sina 303 kvadratmeter och en prislapp på 69 miljoner kronor sticker bostaden onekligen ut.  Men det är inte lyxen och prislappen som är det mest unika.

Richard Lagerling. Foto: Lagerlings

Hela kvarteret sticker ut på grund av en drygt 100 år gammal detaljplan. Den bestämmer att i just det här kvarteret får det byggas en våning högre än större delen av Östermalm. Det gör att lägenheten på Fredrikhovsgatan får en unik utsikt över Östermalm och Djurgården.

– Normalt när en vindsvåning byggs får man göra en liten terrass på nedre planet, nu kan man bygga stora terasser på taknocken. Det unika är inte lyxig inredning och kök, det är normalt för en person som köper den här sortens bostad. Det är det andra som är unikt, säger Richard Lagerling.

Hur ofta dyker den här sortens objekt upp på den svenska marknaden? 

– Väldigt sällan, men jag skulle säga tre gånger hittills. De två tidigare var två vindsvåningar i samma kvarter som såldes för två år sedan.

Med tanke på prislappen, hur stor är den krets med människor som har råd med den här sortens boende? 

– Det är ett stort köpintresse, betydligt större än vad många tror. Det händer att själva försäljningen går väldigt fort, men i och med att detta är i ett tidigt skede vill gärna spekulanterna träffa arkitekten för att göra eventuella förändringar innan bostaden blir färdig, säger Richard Lagerling.

Förra veckan var objektet det näst mest klickade på Hemnet, och klicken fortsätter trilla in. Orsaken till det tror Richard Lagerling är nyfikenheten kring en bostad som kostar 69 miljoner kronor men också att det är ”Stockholms ballaste lägenhet”, som han själv beskriver den.

Läs mer om objektet här.