Drothemsgatan 7

Drothem, Söderköping Se på karta

2 000 000 kr

Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
1 rum
Boarea
55 m²
Tomtarea
277 m²
Byggår
1800
Driftkostnad
12 538 kr/år

Med anor från 1600-talet finns snart en möjlighet att förvärva en av Söderköpings äldsta och mest välkända byggnader. I hjärtat av Drothemskvarteret finner ni här ett hus som är helt unikt. Huset har tidigare varit permanentbostad för två familjer därav att huset fortfarande har två stycken murstockar. Fram till 1966 användes detta hus som permanentbostad. Därefter har huset används för ett fritidsändamål av de senare ägarna. Ena halvan av huset tros ha flyttats från området vid Göta Kanal i början av 1800-talet när kanalen anlades. Till huset finns en stor mängd historisk bevarad. Det finns även ett register med samtliga ägare samt vilka som har bott i huset från 1800-talet fram tills idag. Den mest kända av dessa är Kalle själv som huset har döpts till i folkmun. Kalle var anställd av kyrkan som ringkarl under tidigt 1900-tal och fick sitt smeknamn då han ofta sågs med en pipa hängandes i läppen. Den gamla ljugarbänken där Kalle ofta satt finns kvar än idag.

Marken där huset står tillhör Söderköpings äldsta område där ett av Sveriges äldsta kloster uppfördes under 1200-talet. Klostret revs under Gustav Vasas tid på 1500-talet men än idag finns spår av klostret inpå husknuten. Den gamla klostermuren gick genom tomten och spår av denna har påträffats vid utgrävning av denna fastighet. Under marken har det påträffats flertalet fornlämningar från flera tidsepoker. Tidigare har det även funnits en till byggnad på tomten. Detta hus tros ha varit lika stort som det kvarstående huset. Detta kan ses på äldre kartor över fastigheten.

Huset har genom åren genomgått en omfattande renovering på insidan. Renoveringen är gjord på ett smakfullt sätt där gamla detaljer har bevarats och förvaltats väl. Huset erbjuder idag ett funktionellt kök som har integrerats med de äldre dragen på ett mycket stilfullt sätt. Här finns det även plats för en matgrupp. Huset har även försetts med ett välutrustat duschrum där det tidigare var ett kallförråd mellan de två murstockarna. Bekvämligheter som tvättmaskin och golvvärme finns också. Sommarens lediga stunder avnjuts kanske bäst i den härligt grönskande trädgården.

Varmt välkommen att göra en intresseanmälan!

Läs mer hos mäklaren
Svensk Fastighetsförmedling Norrköping