Fredlarna bod 7, Stora Vånskär

Fredlarna, Norrtälje Se på karta

5 000 000 kr

Bostadstyp
Fritidshus
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
1 rum
Boarea
24 m²
Byggår
1956
Driftkostnad
150 kr/år

Välkommen till Fredlarna, en magnifik klippudde i Stockholms ytterskärgård. Njut av ljuvliga solnedgångar i havet, milsvid utsikt mot hav och andra klippöar. Ett unikt objekt ska nu säljas i Roslagens utskärgård, på Fredlarna som ligger 6 distansminuter innanför Svenska Högarna som är den yttersta utposten mot havet. Ett annorlunda objekt med sjöbod på 24 kvadratmeter och tillhörande spång för båt förtöjning och 1/360 andel är vad som ingår i köpet.
Som medlem Fredlarnas naturskyddsförening har du även rätt att hyra de två sovbodar som finns i byn med tillhörande bastu och brygga samt att du har rätt till jakt och fiske via medlemskapet i Fredlarnas fiskevårdsområde. Bod nr 7, som står på ofri grund, är enkel men ack så underbar! Här finns 6 väggfasta sängar, plats för bord samt en köksdel med kamin och vedspis ( ej i bruk). Det finns även ett förråd och ett utedass med torrtoalett. Ny ytterdörr är på plats som inte syns på fotografierna.
Det är en säregen och unik värld, en klenod, väl värd ett besök, företrädesvis med egen båt.
Sett från luften är det ett virrvarr av idel gråa klippor, blanka vattenspeglar, röda små stugor, enstaka båtar och några träd. Kargt och till synes ödsligt.
Men trots sin ödsliga litenhet är detta öar och skär som trampats av både bofasta och besökare, i generation efter generation. Det är fiskare, jägare, smugglare, skeppsbrutna, seglare, tullare, konstnärer och forskare som vetat att navigera i de trånga vatten som omger öarna.

Öarna ägs av ett varierande antal privatpersoner, men också till viss del av Skärgårdsstiftelsen. Allemansrätten ger besökare tillträde, men vid vandring på öarna krävs hänsyn till hemfrid då samtliga bodar är privatägda. Fredlarna är en ögrupp med ca 100 öar och kobbar . Som gammalt kronofiske, utskiftat till skärgårdsbönder på skärgårdens inre stora öar, har Fredlarna 26 privata fiskebodar. Ögruppen förvaltas och vårdas av Fredlarnas Fiskevårdsområdes- förening och Fredlarnas Naturskyddsförening. Medlemskap i fiskevårdsområdesföreningen är obligatoriskt för alla som äger andelar i Fredlarna. Naturskyddsföreningen har ca 150 medlemmar och är frivillig.

Läs mer hos mäklaren
SkandiaMäklarna Norrtälje