Aschebergsgatan 37

Vasastaden, Göteborgs kommun Se på karta

8 500 000 kr

Bostadstyp
Lägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Antal rum
4 rum
Boarea
129 m²
Balkong
Ja
Våning
3 av 6, hiss finns
Byggår
1914
Förening
BRF Boet
Om föreningen
Avgift
2 378 kr/mån
Driftkostnad
3 600 kr/år
Pris/m²
65 891 kr/m²
Antal besök
5 921
Dagar på Hemnet
11

Den breda Aschebergsgatan löper en knapp kilometer genom stadsdelarna Vasastaden och Landala. Den pampiga gatan sträcktes ut 1882 och fick sitt namn efter fältherren och 1600-talsgreven Rutger von Ascheberg. Kvarteren är grönskande och charmiga med sina backiga gator och höga sekelskifteshus. Korsar du gatan och tar av mot höger ca 100 meter ner, kan du snart stiga in under Vasaparkens höga kronor. Stadsljuden ersatts snart av fågelsång och lövsus. På andra sidan parken väntar Götaplatsen och Avenyen. Du promenerar dit på bara några minuter.

Vasastaden bebyggdes till största delen mellan 1870-1920. De breda gatorna kantas av höga och välbevarade stenhus, formerade i kvadratiska kvarter. Det syns att både stadsplanerare och arkitekter var på flitiga studieresor till Paris och Wien. De förbipasserande spårvagnarna understryker den kontinentala atmosfären. I kvarteren finns ett rikt restaurang- och nöjesliv, men dessa gator är kända för sitt lugn.

Fastigheten på Aschebergsgatan 37 är ett utmärkt exempel på den mer stilrena varianten av nationalromantisk arkitektur. Med sina sex våningar reser sig här en stram, närmast pompös fasad med småspröjsade fönster och karakteristiska spetstak. Balkonger och rundade burspråk kompletterar bilden av en fastighet som bokstavligen står stadig och fast i berggrunden.

De nationalromantiska dragen och sekelskiftesdetaljerna är sällsynt väl bevarade även uppe i våningen. Detta gäller exempelvis interiörens fantastiska rumsvolymer och omfattande takhöjd. Till den enastående atmosfären bidrar spegeldörrarna, beslagen, samt den asymmetriska planlösningen som var ett typiskt kännetecknen för nationalromantikens nyskapande arkitektur. Detta är en våning som ständigt överraskar.

Detta är en Vasavåning i all sin prakt. Bland många pärlor finns de två stora rummen i direkt anslutning till hallen som i nationalromantisk anda stoltserar med en pampig fungerande öppen spis. Rummet känns helt naturligt som ståtlig matsal/kök om så önskas. Den andra salongen öppnar perspektiven tack vare burspråkets ljus och utsikt över gatans sträckning. Våningen är i behov av renovering.
Lägenheten har en balkong.

Läs mer hos mäklaren
Bjurfors Bostadsrätter City

Kontakta mäklaren

Charlotta Lenhammar

Bjurfors Bostadsrätter City
Mäklare Charlotta Lenhammar, Bjurfors Bostadsrätter City
0734-02 88 99

Visningstider

För bokad eller privat visning sker anmälan hos mäklaren.