Storgatan 72

Virserum, Hultsfreds kommun Se på karta

750 000 kr

1 295 000 kr -42 %
Bostadstyp
Övrig
Upplåtelseform
Äganderätt
Tomtarea
924 m²
Driftkostnad
109 630 kr/år

Nu ges unik möjlighet att förvärva och förvalta vidare anrika Ordenshuset i Virserum. En gedigen byggnad som haft central betydelse på orten i många år. Här har den lokala biografen haft sitt centrum och lokalerna har nyttjats i både föreningsverksamhet och för privata tillställningar. I huset finns två stora lokaler varav den ena med läktare, konferensrum, två kök, kontor och samlingsrum. På våning två finns även en lägenhet om två rum och kök med möjlighet för uthyrning. En välskött fastighet med stor potential.

Del av föreningens egna ord:
Ordenshuset, vilket uppfördes 1896, har genom åren spelat en mycket stor roll för hela bygden. Under lång tid var det den enda profana samlinslokalen och som stod till allas förfogande, utan till exempel politiska och religösa bindningar. En sak gav dock ägarna inte avkall på, nämligen nykterheskravet. Därigenom skapades tidigt åtminstone en nykter miljö!

Emellertid stegrades kraven på lokaler undan för undan och frågan om en ombyggnad av ordenshuset återkom gång på gång från och med 1946. Sex år senare gjordes definitivt slag i saken och en kommitté utsågs att ansvara för projektet. Om- och tillbyggnaden blev mycket omfattande. Den nya fastigheten invigdes vid en uppmärksammad festlighet den 2 Maj 1954.

En följd av att Orenshuset uppstod i ny gestalt, var att biografutrustningen avsevärt förbättrades. I lokalen har visats film i stort sedan detta medium blev tillgänglig för allmänheten.

Årsberättelserna visar att Ordenshuset ofta varit föremål för renovering och förbättringar. I en strävan av den valda byggnadsstyrelsen att alltid hålla fastigheten i bästa skick.

Under 1985 togs ett avgörande steg i syfte att nedbringa uppvärmningskostnaderna. Ordenshuset försågs nämligen med utrustning för bergvärme.
Det senaste stora arbetet rörande Ordenshuset utfördes 1993. Hela anläggningen gjordes då handikappvänlig, bland annat genom att en hiss mellan A- och B-salen och tillgänglig även utifrån, installerades.

Stommen av nyttjandet av Ordenshuset utgörs av logens egna arrangemang och av biografrörlesen. På senare år har lokalerna även disponerats av invandrarverket och av skolan. Även PRO är stadig hyresgäst. De årliga kommunala driftsbidragen utgör en god hjälp vad gäller finansieringen.

Vid frågor och önskemål om visning kontakta ansvarig mäklare.
Varmt välkomna!

Läs mer hos mäklaren
Svensk Fastighetsförmedling Hultsfred

Kontakta mäklaren

Lisa Danielsson

Svensk Fastighetsförmedling Hultsfred
Mäklare Lisa Danielsson, Svensk Fastighetsförmedling Hultsfred
+46708946199